Közélet

Az orosz–ukrán háború 589. napja – friss hírek

Ismét nagy drónrajjal vették célba az ukrán területeket az oroszok. A légvédelem állta a sarat.

Csütörtökre virradó éjjel az orosz hadsereg újabb nagyszabású dróntámadást hajtott végre ukrán területek ellen, többségében iráni gyártmányú Shahed támadó drónokkal. A védelmi erők csak délen több tucatot megsemmisítettek közülük – tájékoztatta Natalja Humenyuk, a Déli Védelmi Erők Közös Koordinációs Sajtóközpontjának vezetője az Unian ukrán hírügynökséget.

Ukraine: Drone Unit Operates in Kurdyumivka Frontline
Fotó: AFP

A szóvivő kiemelte, hogy intenzív harci feladatai voltak az ukrán védelemnek, hiszen mind a frontvonalon, mind a hátsóbb régiókban kihívás elé állította őket az orosz haderő.

Összesen 24 Shaheded semmisítettünk meg az ellenőrzésünk alatt álló területen, a déli és a délkeleti régiókban. De a tény az, hogy a terror folytatódik azokban a régiókban, amelyek képesek ellátni az erőket és támogatni a fronton zajló harcokat

– jelentette ki Humenyuk.

Hozzátette, hogy információik szerint Oroszország mostanában a legtöbb Shahedet az Azovi-tenger keleti partjáról és a Krím-félszigetről indítja, emiatt főleg az Ukrajna déli régióiban kiépített légvédelmi erőknek kell felvenniük velük a harcot.

Az ukrán fegyveres erők beszámolói szerint összesen 29 Shahed drón vett részt az éjszakai támadásban, ezek közül sikerült 24-et kilőniük. Ezek közül tízet a Mikolajivi, kilencet a Kirivográdi, ötöt pedig az Odesszai terület felett.

A drónok az elmúlt hónapokban az orosz–ukrán háború egyik leggyakrabban alkalmazott fegyverzetévé váltak. A pilóta nélküli légi járműveket nemcsak az oroszok, hanem az ukránok is előszeretettel használják. Az ukrán haderő a mögöttünk hagyott néhány napban több alkalommal is drónokkal támadta Oroszország Belgorodi régióját.

 

20:49

Nem szállít több fegyvert Szlovákia Ukrajnának

A Robert Fico vezette Smer választási győzelmével Szlovákia leállítja az Ukrajnába küldött fegyverszállítmányokat. Zuzana Čaputová köztársasági elnök kijelentette, hogy az új kormány megalakulásáig az átmeneti kabinetnek nincs felhatalmazása további fegyverek átadására.

Az elnöki hivatal közleményében Čaputová hangsúlyozta, hogy azért tiltja meg a fegyverszállítmányok küldését, mert a kormányalakítást tárgyaló párt ezt ellenzi.

Egy katonai segélycsomagnak a leköszönő kormány általi jóváhagyása veszélyes precedenst teremtene a jövőbeli választások utáni hatalomváltásra

– tette hozzá a köztársasági elnök.

20:47

Civil áldozatokkal járó rakétatámadás ért egy ukrán falut

Orosz rakétatámadás ért egy falut Harkiv megyében, amely az eddigi legtöbb civil áldozatot követelte a régióban. A támadás egy kávézót és egy élelmiszerüzletet érintett, ahol 51-en vesztették életüket.

A The Guardian tudósítása szerint az áldozatok éppen megemlékezést tartottak, amikor becsapódott a rakéta. A hatóságok több felvételt is közzétettek parázsló törmeléken átmászó mentőmunkásokról.

A támadás volt a legtöbb halálos áldozatot követelő támadás Harkov térségében azóta, mióta 19 hónappal ezelőtt kitört a háború Ukrajna és Oroszország között. Ez a támadás egyben az eddigi legnagyobb civil áldozattal járó támadás, amely egy célpontra fókuszált.

20:46

Vlagyimir Putyin: a magyar '56 nem volt "színes forradalom"

A magyar 1956 nem volt "színes forradalom" - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Valdaj nemzetközi vitaklub csütörtöki plenáris ülésén Szocsiban. Putyin arra a felvetésre válaszolt, hogy Magyarországon vitát keltettek egy új orosz történelemkönyvnek az '56-s magyar forradalommal kapcsolatos megállapításai, valamint az olyan kijelentések, hogy ez egy kívülről inspirált "színes forradalom" volt, és hogy hiba volt a kelet-közép-európai országokból kivonni a szovjet katonai erőket.

17:06

Orbán Viktor lekezelt Zelenszkijjel

Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Politikai Közösség granadai találkozóján váltott pár szót Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Fotó: Ludovic Marin / AFP

Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az Európai Uniós intézmények vezetőit hívta meg az Európai Politikai Közösség granadai csúcstalálkozójának a tanácskozására. 

Az ukrán elnök a beszédében kiemelte, hogy a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel. Hozzátette, hogy Moszkva nem csupán a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is. A találkozó kezdetén felszólalva arra kérte a résztvevőket, hogy támogassák Kijevet abban: ne az ukrán létesítmények heverjenek romokban, hanem Vlagyimir „Putyin orosz elnök törekvései”.

16:05

Zelenszkij: a télen további hadműveletekre kell felkészülni Oroszország részéről

Meg kell őrizni Európa egységét, ez a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján – jelentette ki csütörtökön a spanyolországi csúcsértekezletre érkezve Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hangoztatta, hogy nem csupán az Európai Unióhoz tartozó országokra gondol, hanem az egész kontinensre, azokra az államokra is, amelyek még nem tagjai szervezetnek. Zelenszkij jelenléte sokáig kérdéses volt, csak csütörtökön dőlt el, hogy részt tud venni az egynapos granadai találkozón, amelynek egyik fő témája a kontinens biztonsága.

Az ukrán elnök kiemelte, hogy

a közelgő télen további hadműveletekre kell felkészülniük az országát támadó Oroszország részéről, és a védekezés lehetőségeiről is tárgyalni kíván partnereivel.

Hozzátette, hogy Moszkva nem csupán a frontokon támadja Ukrajnát, hanem például hamis információk terjesztésével is.

15:36

Zelenszkij elárulta, milyen feltételek mellett lehetnek Ukrajnában választások

Az ukrán államfő nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajnában a háború kezdete óta érvényben lévő hadiállapot idején is választásokat tartsanak – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál. Volodimir Zelenszkij a Sky TG24 olasz csatornának adott interjújában beszélt arról, hogy milyen feltételek teljesülése mellett lehetséges megtartani a következő választásokat.

Az ukrán államfő úgy gondolja, hogy a választások megszervezés és megtartása egy háború sújtotta országban nemcsak a biztonsági helyzet, hanem a voksolás megszervezése szempontjából is rendkívül nehéz, és embert próbáló feladat. Úgy fogalmazott, hogy minden a Legfelső Tanács intézkedésein múlik, mivel a testület feladata az ukrán állampolgárok szavazati jogának biztosítása.

Amennyiben sikerül törvénymódosítást végrehajtani, akkor Ukrajnában megtartjuk a választásokat

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

15:16

Juncker: Ukrajna totálisan korrupt, nem érett az uniós tagságra

Jean-Claude Juncker nem ért egyet Ukrajna felvételével a Európai Unióba. „Mindenki, akinek bármi dolga volt Ukrajnával, tudja, hogy az ország a társadalom minden szintjén korrupt. Minden eddigi erőfeszítése ellenére még nem áll készen a tagságra; jelentős belső reformokra van szükség” – nyilatkozta az Európai Bizottság volt elnöke a német Augsburger Allgemeine című lapnak. Juncker a Politico által ismertetett interjúban azt is hangsúlyozta, „hamis ígéreteket adni” Kijevnek az uniós felvétellel kapcsolatban „nem tenne jót sem az EU-nak, sem pedig Ukrajnának”.

„Nem kellene hamis ígéreteket tenni az ukrajnai embereknek, akik nyakig ülnek a szenvedésben” – fogalmazott Juncker, aki 2014 és 2019 között irányította a Bizottságot. Nagyon dühítik azok, akik azonnali tagságot ígérnek Ukrajnának, tette hozzá. Szerinte az aspiráns országok, így Ukrajna és Moldova uniós tagságához is „belső reformoknak” kell kapcsolódniuk, és „minősített többséggel” kell támogatni őket.

13:50

Zelenszkij: meg kell őrizni Európa egységét

Európa egységének megőrzése a legfontosabb kihívás az Európai Politikai Közösség országai előtt – szögezte le Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a szövetséget alkotó országok vezetőinek granadai találkozóján csütörtökön.

Kifejtette, hogy nemcsak az Európai Unió országaira gondol, hanem azokra is, melyek még nem tagjai a szervezetnek. Az ukrán államfő részvétele az egynapos granadai találkozón, melynek fő témája a kontinens biztonsága, sokáig kérdéses volt, csak csütörtökön dőlt el, hogy meg tud jelenni.

Zelenszkij elmondta, hogy a közelgő télen újabb orosz hadműveletekre kell készülni, ezért a védelem kérdését is megvitatná partnereivel. Kifejtette, hogy a támadás nemcsak a frontokon, de az információs térben is érkezik.

12:15

A FIFA visszaengedi a pályára a tizenhét év alatti orosz labdarúgókat

Egy héttel az európai szövetség (UEFA) döntését követően a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) tanácsa is engedélyezte az orosz korosztályos válogatottak visszatérését a 17 éven aluliaknak kiírt tornákra.

A FIFA és az UEFA Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítását, 2022 februárját követően tiltotta ki az orosz csapatokat a sorozataiból, a múlt héten azonban az európai szervezet végrehajtó bizottsága megszavazta azt az indítványt, amely lehetővé teszi az U17-es orosz fiú- és lányválogatottak visszatérését már a mostani szezonban az UEFA versenysorozataiba.

12:13

Putyin: a hűség önmagában kevés

10:37

Brutális akcióval szabotálná Moszkva az ukrán gabonaszállítmányok célba érését

10:00

A „kertek alatt” vezethet az új ukrán gabonafolyosó

Majdnem ezer kilométeres utat megtéve az ukrán, román, bolgár, majd török nemzeti szuverenitás alatt álló tengerrészeken – a parttól számított mintegy 20 kilométeres, 12 tengeri mérföldes sávban –, szinte a kertek alatt lopakodhatnak a gabonával megrakott teherhajók a Boszporusz felé, hogy kiérjenek a Földközi tengerre, és onnan tovább nyugat-európai, afrikai, ázsiai kikötők felé. Az oroszországi hadihajók, repülőgépek messziről követhetik az eseményeket, de nem támadhatják ezeket a gabonaszállítókat, mert azok NATO-felségvizeken haladnak.

Moszkva láthatóan beletörődött a helyzetbe, mert a korábbi oroszországi fenyegetőzések ellenére eddig nem érkezett jelentés a gabonaszállító hajók megtámadásáról. Ezek a nem ukrán zászló alatt működő teherhajók az Odessza térségében lévő három gabonakikötőben és a délnyugatra, a Duna-deltában lévő, Odesszától mintegy 120-150 kilométerre lévő ukrán gabonakikötőben, Izmailban rakodnak meg gabonával. 

Annyit tudunk, hogy az oroszországi fegyveres erők drónokkal támadják az izmaili gabonatárolókat, part menti átrakóállomásokat, ami miatt a románok tiltakoztak, 

mert az ukrán légvédelem által lelőtt drónok darabjai román területre hullhattak. Románia minden eshetőségre felkészülve megerősítette kulcsfontosságú térségbeli objektumai közelében a légvédelmét.

08:56

Több mint tízezren érkeztek szerdán Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5017-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5128-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 64 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

frontvonal Shahed Ukrajna Krím-félsziget dróntámadás
Kapcsolódó cikkek