Közélet

Az orosz–ukrán háború 596. napja – friss hírek

Oroszország drónokkal támadta meg az Odessza megyei Izmail kikötővárost. Izmail az orosz légi csapások egyik fő célpontja azóta, hogy Moszkva felrúgta a Fekete-tengeri gabonamegállapodást. A dróntámadások mellett Donyeck megyében is kezdeményezni kezdtek az oroszok, Avdiivka városnál három orosz zászlóalj törte át az ukrán védelmet.

Oroszország Shahed öngyilkos drónokkal mért csapást Odessza megyére október 11-én éjszaka, valamint október 12-én hajnalban. A légvédelem több eszközt megsemmisített, de nem tudott minden fenyegetést elhárítani. Izmail kikötőjét több találat is érte, az infrastruktúrában kár keletkezett, illetve egy nő meghalt.

In this handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential Press Service on October 1, 2023, Ukrainian President Volodymyr Zelensky (L) holds a flag of the Ukrainian armed forces as a Ukranian serviceman pays his respects for Ukraine during a ceremony marking Defenders Day of Ukraine in Kyiv. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Az áldozat egy 88 éves nő volt, illetve lakóépületek gyulladtak ki. A kikötői infrastruktúra is megsérült – írta meg a Kyiv Independent. Izmail egy folyami kikötőváros a Duna mellett. Az orosz légi csapások egyik fő célpontja az utóbbi hetekben, mivel Ukrajna innen küldi a gabonát Európa felé. Izmail azt követően lett a gabonaszállítás fontos központja, hogy Oroszország leállította a Fekete-tengeri gabonaegyezményt.

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága szerint a drónok úgy játszották ki a légvédelmet, hogy egyszerre több irányból közelítették meg Odesszát, valamint a helyi terep adottságait használták ki, hogy leplezzék az útvonalukat.

Az egyetemistákat is a frontra vezényelhetik Ukrajnában

Ukrajnában 106 ezer olyan egyetemi hallgató van, akik idősebbek 25 évnél. A háború kitörése előtt a számuk nagyjából 40 ezer volt. Annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányokkal ne lehessen kijátszani a sorozást, Ukrajnában törvény módosítanak. A 30 évnél idősebb egyetemistákat a frontra vihetik, ha már van egy megszerzett diplomájuk.

Oroszország támadást indított, előretört Avdiivkánál

Az orosz csapatok intenzív tüzérségi támadások után október 10-én benyomultak Avdiivka városba. Az Institute for the Study of War (ISW) jelentése szerint műholdfelvételeken látható volt október 11-én, hogy az orosz erőknek sikerült benyomulniuk Donyeck megye ukránok kezén lévő részére – írta a Kyiv Independent.

A jelentés szerint három orosz zászlóalj vehet részt a támadásban, harckocsikkal és páncélosokkal.

Az ISW szerint az oroszok az elmúlt hónapokban tapasztalt inkább védekező stratégiát arra használták, hogy kielemezzék az ukránok offenzíváját, és tanuljanak a korábbi összecsapásokból. A jelentésükben az is olvasható, hogy a támadást hosszabb ideig tartó légi felderítés, elektronikus támadások és tüzérségi csapások előzték meg, hogy megtörjék a terület ukrán védelmét.

 

19:57

Civil áldozatokról és közel 700 halott ukrán katonáról számolt be az orosz védelmi tárca

Az orosz fegyveres erők az elmúlt nap folyamán 15 ukrán rohamot vertek vissza, köztük a kupjanszki frontszakaszon megkísérelt hét ellentámadást, amelyek során mintegy 690 ukrán katona esett el vagy sebesült meg – közölte csütörtöki hadijelentésében az orosz védelmi tárca.

A Moszkvában kiadott összefoglaló a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említett meg egyebek között egy partra szállító rohamcsónakokat tároló hangárt a Mikolajiv megyei Szokolcsaki településen, egy haditechnikai raktárt az Odessza megyei Izmajilban, az ukrán légierő egy-egy lőszerraktárát a Poltava megyei Mirhorod és a Dnyipropetrovszk megyei Dnyipro repülőterén, három egyéb lőszerraktárt, három harckocsit, kilenc páncélozott harcjárművet, két amerikai M109-es Paladin, egy francia CAESAR és egy lengyel Krab önjáró tarackot, valamint hat HIMARS-rakétát és 39 drónt.

15:08

Brutális hiánnyal számol az ukrán költségvetés

Ukrajnának óriási, 42 milliárd dolláros gazdasági segélyre lesz szüksége a következő évben, hogy képes legyen a költségvetésen tátongó részt befoltozni – mondta Denisz Smihal ukrán miniszterelnök szerdán a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank marrakesi fórumán.

A hiány az ukrán kormányfő szerint az ország GDP-jének 21 százalékát teszi ki a következő évben, ezért szükség van a nemzetközi partnerek segítségére is, hogy Ukrajna képes legyen ellátni alapvető kötelezettségeit, mint amilyen a nyugdíjak és fizetések kifizetése vagy azok támogatása, akiknek otthonát elpusztították az orosz támadások –írja a Kyiv Independent.

Az adóbevételeket ugyanis főként a háborús erőfeszítések költségeinek fedezésére irányították. 

 

13:44

A várakozásokat is legyorsulta az orosz infláció

Az elemzők által vártnál is nagyobb mértékben gyorsult az infláció Oroszországban szeptemberben havi és éves összevetésben egyaránt. Az éves infláció már a harmadik egymást követő hónapban állt a jegybanki 4 százalékos inflációs cél fölött. Az orosz statisztikai hivatal adatai szerint szeptemberben az éves infláció 6 százalékra gyorsult az augusztusban mért 5,2 százalékról.

Elemzők 5,8 százalékos inflációra számítottak szeptemberre. Tavaly szeptemberben 13,7 százalékos éves inflációt mértek Oroszországban.

Havi összevetésben az infláció 0,9 százalék volt szeptemberben az augusztusi 0,3 százalék után, felülmúlta a szakértők által várt 0,7 százalékot. Az előző hónaphoz képest az élelmiszerárak 0,9 százalékkal nőttek, míg a nem élelmiszertermékek 1,1 százalékkal, a szolgáltatások pedig 0,6 százalékkal drágultak.

12:37

Felrobbantottak egy orosz hadihajót a Fekete-tengeren

Egy robbanásban megsérült az orosz Fekete-tengeri flotta egyik hajója – számolt be róla az ukrán haditengerészet szóvivője, Dmitro Pletencsuk.

Pletencsuk annyit árult el, hogy a Pvel Derzhavin hajót sikerült felrobbantani, de azt már nem közölte, hogy mekkora a keletkezett kár.

A Crimean Wind nevű Telegram csatornán október 11-én jelenek meg olyan bejegyzések, amik robbanásokról számolnak be a tenger felől, illetve olyanok is voltak, akik konkrétan egy hadihajó felrobbantásáról szóltak.

09:42

Újabb orosz rakétadrón robbant fel a NATO területén

A határrendészettől kapott információk alapján Románia területére, Plauru helység környékén csapodott be egy drón, amely fel is robbant - közölte a román védelmi minisztérium. A Hotnews.ro tájékoztatása szerint, a drón hajnali öt órakor Plauru városától körülbelül 3 km-re nyugatra, egy növényzettel borított területen robbant fel. 

Tulcea megyében, a román honvédség és más hatóságok együtt vizsgálják a kialakult helyzetet. A Nemzetvédelmi Minisztérium arról is beszámolt, hogy az éjszaka során az ukrán kikötők felé tartó dróncsoportok észlelését követően a honvédség aktiválta a légirendészeti prookolokat, és 23:20-tól értesítette a rendkívüli helyzetek főfelügyelőségét az érintett területeken.  A légi riasztási állapot ezeken a területeken október 12-én 01:40-kor véget ért.

drón Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország Odessza
Kapcsolódó cikkek