Közélet

Az egyetemistákat is a frontra vezényelhetik Ukrajnában

Ukrajnában 106 ezer olyan egyetemi hallgató van, akik idősebbek 25 évnél. A háború kitörése előtt a számuk nagyjából 40 ezer volt. Annak érdekében, hogy az egyetemi tanulmányokkal ne lehessen kijátszani a sorozást, Ukrajnában törvény módosítanak. A 30 évnél idősebb egyetemistákat a frontra vihetik, ha már van egy megszerzett diplomájuk.

Az ukrán törvényhozás elé került egy javaslat az egyetemista fiatalok mozgósításáról.

Kiev,,Ukraine,-:,Dentists,,Doctors,,Students,At,
Kijev, egyetemisták, diákok, ukrajna, tanulók, besorozás, hadsereg, gyalogosok
Fotó: Shutterstock

A módosítás szerint visszavonják a mozgósítás alóli felmentést azoktól a harminc év feletti egyetemi hallgatóktól, akiknek már van legalább egy diplomája – írta meg a Kárpáti Igaz Szó. Ez azt jelenti, hogy a harminc év alatti diákokat, valamint az első diplomájukért dolgozókat ez a változtatás nem érintené.

A javaslat a doktori (PhD) képzésen résztvevő hallgatókat sem érinti majd.

Ukrajnában egyre nehezebb elkerülni a besorozást. Az országban nagyjából 60 ezer férfi bújt ki a katonai kötelezettég alól az egyetemi tanulmányokkal. Az ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium adatai szerint 2019 és 2021 között nagyjából 40 ezer olyan egyetemi hallgató volt, akik idősebbek voltak 25 évnél. 2022-ben ez a szám már elérte a 106 ezret.

Oroszország is próbál egyre több embert a frontra vinni

Az őszi behívás az orosz hadseregbe október 1-jén kezdődött az ország minden régiójában, néhány északi régió kivételével. A hadköteleseket október 16-tól küldik a kijelölt csapatokhoz – közölte az orosz sajtó szerint a vezérkari főnök, Vlagyimir Csimljanszkij ellentengernagy.

A kivétel az északi régiók bizonyos területei, ahonnan az ott élő állampolgárokat november 1-jétől december 31-ig hívják majd katonai szolgálatra

– mondta Ciszljanszkij egy tájékoztatón.

Meg kell jegyezni, hogy a besorozás után a katonai szolgálati idő 12 hónap lesz, ami egyébként nem változott a korábbiakhoz képest. Az ellentengernagy szerint a vezérkar nem tervez további mozgósításokat. Csimljanszkij jelezte, hogy a sorkatonák nem fognak részt venni az oroszok által különleges műveletnek nevezett ukrán háborúban és nem teljesítenek majd szolgálatot a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszoni régiók területén.

Hangsúlyozta, hogy mostanra megnőtt azoknak a polgároknak a száma, akik úgy döntöttek, hogy szerződés alapján önkéntesen jelentkeznek katonai szolgálatra az orosz hadseregben. Mint mondta, ezért a Honvédelmi Minisztérium kibővítette a kiválasztási pontok hálózatát, és növelte a jelöltekkel foglalkozó kiképzők számát.

Emlékezetes, hogy idén augusztus elején írta alá Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a törvényt, amely kimondja, hogy a 18 és 30 év közötti állampolgárokat katonai szolgálatra kell kötelezni.

 

Ukrajna háború mozgósítás orosz-ukrán háború egyetemista
Kapcsolódó cikkek