Közélet

Az orosz–ukrán háború 599. napja – friss hírek: az ISW szerint is haladnak előre északon az oroszok

Egyre több beszámoló jegyzi meg, hogy véget érhetett az ukrán ellentámadás, és úgy tűnik, az oroszok a téli ellentámadásra készülhetnek fel.

Az október 13-án és 14-én készült, földrajzi elhelyezkedésű felvételek azt mutatják, hogy az orosz erők kisebb előrelépéseket tesznek Avgyijivka (ukránul Avdiivka) északi és déli részén – közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) a legutóbbi értékelésében.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdivka
Fotó: Anadolu via AFP

A stratégiailag létfontosságú helyen, az oroszok által megszállt Donyeck város közelében található település 2014 óta Moszkva katonai agressziójának fókuszpontja. A többszöri erőfeszítések ellenére azonban az orosz erőknek nem sikerült elfoglalniuk.

Az elmúlt napokban több orosz forrás azt állította, hogy az ukrán védelmi erődítmények akadályozzák az oroszok előretörését Avdiivka térségében. Rámutattak arra is, hogy az orvosi támogatással kapcsolatos problémák hátráltatják az orosz előrehaladást ebben a régióban.

Az ISW megjegyzi, hogy az egyik orosz forrás október 12-én sebészhiányról számolt be a megszállt Horlivka és Donyeck városában, Avdiivka közelében, és felszólította az orosz orvosokat, hogy nyújtsanak segítséget a sebesült orosz katonák ellátásában.

Közben az orosz katonai bloggerek többsége továbbra is dicséri az orosz offenzíva erőfeszítéseit, megismételve a Kreml narratíváját, miszerint az ukrán ellentámadás véget ért.

Egyébként amerikai és ukrán tisztviselők arról számoltak be, hogy előre számítottak az Avdiivka körüli orosz offenzív műveletekre, és bíznak az ukrán védelemben.  John Kirby, az Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője október 13-án arról számolt be, hogy a Liman és Avdiivka melletti új orosz offenzív hadműveletek „nem okoztak meglepetést”. Kirby azt mondta, hogy az Egyesült Államok bízik abban, hogy az ukrán erők visszaverik ezeket az orosz támadásokat.

 

16:05

A Biden-kormányzat több mint 2 milliárd dolláros katonai csomaggal akarja támogatni Ukrajnát és Izraelt

A sajtóban felröppen két milliárd dollárnál nagyobb költségvetési csomagot nyújthat be a Kongresszusnak Joe Biden elnök, amellyel nem csak Ukrajna, hanem Izrael és esetleg Tajvan fegverkezését is támogatná.

15:04

Putyin beszédéből kiderült, hogy háborút indít-e Kínával az Egyesült Államok ellen

Vlagyimir Putyin szerint minden alapot nélkülöz az az ijesztegetés, hogy országa Kínával karöltve háborút indítana az Egyesült Államok vezette Nyugat ellen. Az orosz elnök ugyanakkor háborúra készül, mert békét akar.

14:28

Az orosz erők Herszon megyét bombázták

Az orosz hadsereg négy települést támadott meg a beriszlavi járásban, ahová 11 irányított bombát dobott le.

11:10

Putyin bejelentette: Ukrajna ellentámadása teljes kudarcot vallott

Ukrajna új offenzív hadműveletekre készül a front egyes szektoraiban, de ellentámadása teljes kudarcot vallott – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök október 15-én az Izvesztyija beszámolója szerint.

08:59

Több tucat támadódrónt fogtak el az éjjel az orosz légtérben

orosz-ukrán-háború Háborúkutató Intézet Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek