Közélet

Az orosz–ukrán háború 600. napja – friss hírek

Oroszország véget vethetett az ukrán ellentámadásnak, de látszólag nehezen boldogul egy saját offenzíva levezénylésével. A múlt héten több négyzetkilométernyi területet elfoglaltak az orosz erők Avdiivka város körül, de vasárnap már Vlagyimir Putyin kevésbé optimista nyilatkozatot adott a harctéren elért sikerekről.

Hiába ért el sikereket az orosz haderő az avdiivkai hadművelet során, Vlagyimir Putyin visszafogott optimizmussal nyilatkozott a győzelmekről – írta jelentésében az Institute for the Study of War (ISW).

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Avdivka
Fotó: Anadolu via AFP

Korábban az orosz sajtó attól volt hangos, hogy sikerült áttörni az ukrán vonalakat, és több négyzetkilométernyi területet elfoglalni Avdiivka település mellett. Október 15-i hírek szerint a város bekerítése megakadt, illetve az oroszok veszteségei is viszonylag nagyok. Miközben korábban az orosz állami híradások offenzívakánt hivatkoztak a hadműveletre, addig 15-én Vlagyimir Putyin egy televíziós interjúban már az „aktív védekezés” kifejezést használta.

Ez a változás a retorikában azért is furcsa, mivel a múlt héten az orosz sajtó arról írt, hogy az ukrán ellentámadás megbukott és Oroszország visszavette a kezdeményezést a harctéren. Még október 13-án Oroszország ENSZ nagykövete is úgy fogalmazott, hogy sikeres offenzívát hajtottak végre Avdiivka közelében – írta meg a Kyiv Independent.

Amerikai jelentések október 14-én arról szóltak, hogy az orosz előrenyomulás megakadt, az ukránok a vártnál nagyobb ellenállást tanúsítottak. Ezek a hírek arról szóltak, hogy az orosz csapatok megtorpantak és ismét védekező állásba kényszerültek.

Az ISW azt írta, hogy 

a következő időszakban nem valószínű, hogy újabb orosz előretörés következne be a csatatéren. Ennek fő oka, hogy az ilyen offenzívák túl sok személyi és anyagi áldozatot követelnek Oroszországtól.

Ahogy az időjárás egyre ősziesebbre fordul, a harcfronton annál jobban lelassulnak majd az események. A felázott föld nem kedvez a harckocsiknak, illetve a gyalogság is lassabban tud haladni. Ukrajnát így rendkívül szorítja az idő, mivel a júniusban indult ellentámadás során nagyobb sikert nem sikerült elérniük. Ha megérkezik a tél az országba, akkor a front is megfagy és a tavaszi olvadásig nem lehet majd újabb nagyobb mértékű hadjáratra számítani.

 

21:34

Moszkva szerint a CEU lejáratja Oroszországot az Ukrajna elleni háborúban

Az orosz főügyészség azt állította, hogy a CEU kádereket toboroz a globális oroszellenes médiakampányhoz.

17:41

Az oroszok kilőttek két ukrán MiG-29-est és egy Szu-25-öst

Az orosz légvédelem két MiG-29-est és egy Szu-25-ös vadászgápet lőtt le Ukrajna felett - jelentette be az orosz védelmi minisztérium a bulgarianmilitary.com cikke szerint. A bolgár szaklap által idézett jelentés szerint, a Herson és Dnyipropetrovszk régiókban működő légvédelmi rendszerek lelőtték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) két MiG-29-es vadászrepülőjét és egy Szu-25-ös támadórepülőgépét. Az orosz védelmi minisztérium erről október 16-án számolt be.

16:44

Új rubelbankjegyeket ad ki az orosz jegybank

Az új ezres és ötezres bankjegyeket megerősített biztonsági elemekkel látták el. A korszerűsített bankjegyeket fokozatosan fogják forgalomba hozni, és az 1997-ben bevezetett bankjegyekkel együtt fogják használni. A bankjegyeket QR-kóddal látták el, amely a Bank Rosszija weboldalára vezet, ahol részletes tájékoztató található a művészi kialakításukól és hitelességi jellemzőikről.

16:42

Vége a találgatásoknak a Putyin–Orbán-csúcstalálkozóról: az oroszok tisztázták a helyzetet

Egy ideje tartja magát, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Pekingben tárgyalhatnak. Az orosz elnök szóvivője kommentálta a pletykát. Dmitrij Peszkov kijelentése azért is fontos, mert a magyar sajtó egy részében most már hosszabb ideje tartja magát az az állítás, hogy Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor tárgyalni fog egymással Pekingben. Ezt arra alapozzák, hogy az október 17–18-án a kínai fővárosban tartott Egy övezet, egy út nemzetközi találkozón mindkét állami vezető jelen lesz.

16:40

Tűzszerészek már több mint 700 ezer aknát tártak fel Ukrajna területén

Az ukrán tűzszerészeknek van munkájuk bőven. Országuk a világ legjobban elaknásított területévé vált, egyes becslések szerint a háború alatt egy Florida nagyságú terület változott aknamezővé. A britek által kiképzett tűzszerészek folyamatosan dolgoznak az aknamentesítésen. Az ukrán belügyminisztérium szerint eddig 707 ezer robbanószerkezetet tártak fel a munka során.

orosz-ukrán háború Oroszország Vlagyimir Putyin ellentámadás hadművelet
Kapcsolódó cikkek