Közélet

Az oroszok visszaverték az ukrán erők Dnyeperen való átkelési kísérleteit

Legalábbis az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint.

Herszon irányában az orosz hadsereg leállította az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) kísérleteit a Dnyeperen való átkelésre. Az orosz védelmi minisztérium erről október 22-én számolt be.

Hot war continues around Bakhmut
Fotó: Anadolu via AFP

„Herszon irányában, a Herszoni régióban található Pridnyestrovszkoje, Tjagyinka és Krjinki település területén leállították az Ukrán Fegyveres Erők szabotázs- és felderítőcsoportjai által a Dnyeper folyón végzett átkelési próbálkozásokat” – közölte a védelmi osztály az Izvesztyija beszámolója szerint.

Ezen túlmenően a Herszon régióban lévő Sztanyiszlav település környékén az orosz erők csapást mértek Ukrajna 123. területvédelmi dandárjának személyzetére és szállítóeszközeire – áll az orosz jelentésben.

Október 4-én Herszon régió kormányzója, Vlagyimir Szaldo azt mondta, hogy az ukrán fegyveresek növelik csapataikat és felszereléseiket, hogy megpróbáljanak átkelni a Dnyeperen, és annak bal partjára költözni. Szerinte az orosz fél tisztában van az ellenség akcióival, és megsemmisíti az ukrán fegyveres erők összes csoportját, amely a folyó számos szigetén próbál partra szállni.

A BBC tegnap arról számolt be, hogy az ukrán harcosok a fronton azt mondják, hogy a csapatok nemcsak átkeltek a Dnyeperen, hanem – most először – tartós állásokat sikerült kiépíteniük a folyó hevesen védett keleti (vagy bal) partján. Herszon régióban Ukrajna ellentámadásának célja, hogy átvágja az oroszok által megszállt területeket, megszakítva a Krím félszigethez vezető szárazföldi folyosót.

 

Dnyeperen Ukrán Fegyveres Erő ukrán orosz háború
Kapcsolódó cikkek