Emberek ezrei tüntettek szerdán Egyiptom-szerte a Gázával való szolidaritás jegyében. Baloldali és liberális politikai személyiségek egy kis csoportja az Egyesült Államok nagykövetsége előtt skandálta: „Le Izraellel. Le az amerikai adminisztrációval” – ez a Washinton Post szerint egy ritka kiállás egy olyan országban, ahol gyakorlatilag betiltották a tüntetéseket. A közösségi médiában szerdán közzétett videókban palesztin zászlókat lengető és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló tömegek láthatók Alexandriában. Egyetemisták nagy tömegei vonultak utcára szerdán Minjában, mintegy 160 mérföldre délre Kairótól a közösségi médiában közzétett számos videó szerint. Az egyikben fiatal férfiak azt skandálták: „Hol van az arab hadsereg?”

Fotó: AFP

Tüntetéseket tartottak Marokkóban és Bahreinben is, két országban, amely három évvel ezelőtt az Ábrahám-egyezmény részeként diplomáciai kapcsolatokat épített ki Izraellel – hívta a fel a figyelmet az AP hírügynökség. A tiltakozók Kairóban, Alexandriában és más városokban azt skandálták, hogy „Halál Izraelre” és „Lelkünkkel, vérünkkel áldozunk érted, Al-Aksza”, utalva a jeruzsálemi szent helyre. Az egyiptomi Minja Egyetem hallgatói nagygyűlést tartottak, hogy elítéljék a folyamatban lévő izraeli agressziót Gázában. Az X-re kikerült videófelvételek szerint a nagy számban megjelent demonstrálók egy idő után megindultak az izraeli nagykövetség irányába.

A felvételek tanúsága szerint, a hatóságok eleinte még fel tudták tartoztatni a diákokat, de a pár perccel későbbi videókon már az látszik amint a demonstrálók tömegével hatolnak be az elzárt területekre. 

Az arab világ haragját az váltotta ki, hogy október 16-án légi csapás ért egy gázai kórházat, ami több száz civil áldozatot követelt, köztük számtalan nőt és gyereket. A háborúban álló felek, Izrael és a Hamász egymást vádolják a támadás elkövetésével. A gázai kórházat ért brutális légi csapás ellen tiltakozó tömeg kedd este akart rárontani Izrael jordániai nagykövetségére Ammánban. A libanoni Bejrútban az amerikai és a francia követség előtt gyülekezett a tömeg. 

A jordán biztonsági erők elfojtották a Gázai övezet lakosságával való szolidaritási demonstrációt, amely Izrael ammáni nagykövetsége előtt zajlott. Ezzel egy időben pedig Izrael külügyminisztériuma evakuálta a marokkói Rabatban és az egyiptomi kairói izraeli nagykövetségek munkatársait is. Tuniszban csütörtök délelőtt a francia nagykövetség előtt több ezer demonstráló jelent meg palesztin zászlókkal a francia nagykövet kiutasítását követelve, az amerikai nagykövetség épületéhez pedig helyi idő szerint 13 órára szerveztek tiltakozó megmozdulást.

Erre a pattanásig feszült hangulatra játszik rá a Hamász akkor, amikor szervezet libanoni képviselője a gázaiak melletti tüntetésekre kérte szerdán a világban élő muszlimokat, illetve arabokat. Oszama Hamdan bejrúti sajtótájékoztatóján arra kérte az így megszólított embereket, hogy most pénteken „tiltakozzanak a Gázában elkövetett mészárlások, háborús bűnök és népirtás ellen”, hozzátéve, hogy a tiltakozás vasárnap is folytatódhat.

Az Izrael, az Egyesült Államok és az által is terrorszervezetnek tekintett Hamász korábban arra kérte az arab, illetve az iszlám országokat, hogy utasítsák ki az amerikai nagyköveteket, illetve fagyasszák be kapcsolataik folyamatban lévő normalizálását Izraellel.