Orbán Viktor miniszterelnök Georgiába (Grúzia) utazott, hogy részt vegyen az első magyar–georgiai közös kormányülésen. A legfőbb téma a gazdasági kapcsolatok fejlesztése és az energiabiztonság lesz – tájékoztatta a távirati irodát Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A kormányfő a kétnapos program során kétoldalú megbeszélést is folytat Irakli Garibasvili georgiai kormányfővel.

ORBÁN Viktor
Tirana, 2023. június 15.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánTirana, 2023. június 15.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen a hivatalos látogatásra érkező Orbán Viktor miniszterelnök a tiranai repülőtéren 2023. június 15-én.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A magyar és a georgiai kormány együttes üléséről a georgiai kormányfő tavaly októberi magyarországi hivatalos látogatása során született döntés, a két miniszterelnök ekkor írta alá a stratégiai partnerségi megállapodást is – emlékeztetett Havasi Bertalan.

A közös kormányülés során ezúttal várhatóan öt kétoldalú megállapodást írnak alá.

A tárgyalásokon a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése mellett kiemelt téma lesz a „Zöld Energiafolyosó – Black Sea Submarine” projekt is, ennek lényege, hogy magyar–román–georgiai–azeri együttműködés révén a jövőben lehetővé válik azeri zöld energia Magyarországra szállítása – tette hozzá a sajtófőnök.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még korábban a Magyar Nemzetnek elmondta, Grúzia szerepe a közép-európai energiaellátás biztonságában és a környezetvédelmi célok elérésében az elkövetkezendő időszakban számottevően növekedni fog. 

Azerbajdzsán és Georgia is úgy döntött, hogy nagymértékben ruház be a megújuló energiaforrások kiaknázásába, és ezeket a megújuló, alapvetően szélenergián alapuló energiaforrásokat Európába kívánják exportálni

– válaszolta a napilapnak a tárcavezető. Hozzátette, a tavaly év végén létrejött, négyoldalú azeri–grúz–román–magyar megállapodás értelmében a világ leghosszabb víz alatti elektromos áramkábelét fogják lefektetni a közeljövőben, mégpedig a Fekete-tenger alatt. Mint Szijjártó Péter hangsúlyozta, a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése már folyamatban van, a jövő év elején kész is lesz.