Észak-koreai hekkerek augusztusban és szeptemberben dél-koreai hajógyártó cégek alkalmazottait vették célba adathalász e-mailekkel a dél-koreai Nemzeti Hírszerző Szolgálat (NIS) szerint. A NIS attól tart, hogy a támadók a hajógyártók birtokában lévő érzékeny haditengerészeti technológiákat akarják megszerezni.

Shot,From,The,Back,To,Hooded,Hacker,Breaking,Into,Corporate
Most nem a kriptovaluták érdekelték az észak-koreai hekkereket.
Fotó: Shutterstock

Az iparág jelentős szereplői tengeralattjárókat és rombolókat építenek, valamint a következő generációs hajók fejlesztésén is dolgoznak. A kormány felszólította a nagyobb vállalatokat, hogy ellenőrizzék a hálózataikat. Arra is kérte az érintetteket, hogy válasszák el belső hálózataikat az internettől, valamint erősítsék meg a megrendelőkkel való távoli kapcsolatok biztonságát – írja a Nikkei Asia.

Azt nem árulta el a NIS, hogy a hekkerek milyen adatokat szereztek meg, ha egyáltalán sikerrel jártak. A támadásokra akkor került sor, amikor Kim Dzsongun észak-koreai vezető a haditengerészet megerősítésére szólított fel. A remeteállam diktátora vlagyivosztoki útja során is megtekintett egy korvettet, valamint hazai bázisokat is meglátogatott. Szöul szerint a világ legelzártabb országa taktikai nukleáris fegyverekkel kívánja felszerelni hajóit, illetve ilyeneket vásárolna Moszkvától.

Észak-Koreának vannak a világ legjobban képzett és legprofibb hekkerei, akik nagy hírveréssel járó akciók során kriptovalutákat lopnak. A támadások célja, hogy pénzt szerezzenek a remeteállam költségvetésének: Phenjan elsősorban a nukleáris és rakétaprogramját finanszírozza kreatív módszerekkel. Az észak-koreai kiberkatonák 2,3 milliárd dollár (több mint 790 milliárd forint) értékű kriptovalutát tulajdonítottak el 2017 elejétől 2022 végéig tartó időszakban az Elliptic kriptoelemző cég jelentése szerint.

Júniusban például több mint százmillió dollár értékben loptak el kriptovalutákat az észt Atomic Wallet kriptovaluta-platform több ezer felhasználójától, de nem kímélték a Binance-t sem, ahogy az Axie Infinity nevű online játékot sem, ahol a játékon belüli gazdaság a digitális pénzekre épül.

Leállítja atomreaktorát Észak-Korea, fegyverhez gyűjthet alapanyagot

A Jongbjon atomerőmű öt megawattos reaktorát legalább szeptember vége óta leállították amerikai és dél-koreai hírszerzési értékelések szerint, ami a fegyverszintű plutónium megszerzéséhez szükséges újrafeldolgozás kezdetét jelezheti. A használt fűtőelemek eltávolítása a plutónium kinyerése előtti lépés, és a Jongbjon komplexum Észak-Korea fő plutóniumforrása, melyet valószínűleg atomfegyverek gyártásához használnak. Észak-Korea emellett urándúsítót is üzemeltet, melynek végterméke szintén alkalmas atomfegyverek készítésére.