Észak-Korea leállította az egyik reaktort az ország fő atomenergetikai létesítményében, vélhetően azért, hogy atomfegyverek gyártásához használható plutóniumot gyűjtsön a használt  fűtőelemek újrafeldolgozása révén – írta csütörtökön a dél-koreai sajtó, kormányzati forrásra hivatkozva.

A Jongbjon atomerőmű 5 megawattos reaktorát legalább szeptember vége óta leállították amerikai és dél-koreai hírszerzési értékelések szerint, ami a fegyverszintű plutónium megszerzéséhez szükséges újrafeldolgozás kezdetét jelezheti – idéz a Donga Ilbo nevű lap egy kormányzati forrást.

This Agust 6, 2012 satellite image provide by GeoEye on August 22, 2012 shows the Yongbyon Nuclear Scientific Research Centre in North Korea. North Korea has put a dome on a light-water reactor it is building, a key step towards completing a plant that could be used to support its nuclear weapons program.    AFP PHOTO/HANDOUT/"GeoEye Satellite Image"           = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / GeoEye Satellite Image " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = (Photo by HO / GeoEye Satellite Image / AFP)
Jongbjon műholdról. Fotó: AFP

A használt fűtőelemek eltávolítása a plutónium kinyerése előtti lépés, és a Jongbjon komplexum Észak-Korea fő plutóniumforrása, melyet valószínűleg atomfegyverek gyártásához használnak. Észak-Korea emellett urándúsítót is üzemeltet, melynek végterméke szintén alkalmas atomfegyverek készítésére.

Ezért a kormánytisztviselő szerint nem zárható ki egy újabb északi fegyverkísérlet, ám további részleteket nem árult el az ezen következtetésre jutó elemzésből. Phenjan korábban is volt, hogy leállította a reaktort, mielőtt azt újraindította volna, ám ezen leállások célját általában nem közlik, így az lehet akár karbantartás is – írja a Reuters.

Észak-Korea magát atomhatalomként tünteti fel, de azt nem árulta el, hogy hány atomfegyvere van. Független becslések szerint az ország akár 70 kilogramm plutóniumra is szert tehetett, ami akár több mint 20 atomfegyver gyártásához is elegendő lehet.

Sigfried Hecker amerikai atomtudós, aki 2010-ben meglátogatta a jongbjoni létesítményt, arról számolt be, hogy a projekttel töltött idő ellenére a létesítmény plutóniumgyártási kapacitása korlátozott, ahogy a hasadóanyag mennyisége is.

Aggodalomra adhat okot azonban, hogy a közelmúltban Oroszországba látogatott az Észak-Koreát vezető Kim Dzsongun, és ígéretet kapott Vlagyimir Putyintól a két ország közötti szorosabb katonai együttműködésre, ami az északi atomprogram minden elemét segítheti.

Phenjan korábban hat föld alatti tesztet hajtott végre atomfegyverekkel.