Közélet

Az izraeli háború 12. napja – friss hírek: Oroszország szerint Izraelnek műholdfelvételekkel kell bizonyítania, hogy nem csapott le a gázai kórházra

Oroszország szerint Izraelnek bizonyítékot kell szolgáltatnia arra vonatkozóan, hogy nem csapott le a gázai kórházra - írja a Haaretz izraeli lap. Az izraeli hadsereg és titkosszolgálat közben arról számot be, hogy az elmúlt nap több tucat gázai célpontot bombázott, és meggyilkolta a Hamász páncélelhárító rendszerének parancsnokát.

Az izraeli hadsereg több tucat katonai célpontra csapott le Gázában, és két Hamász-alkalmazottat megölt az elmúlt nap folyamán – számolt be a Haaretz az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Sin Bet biztonsági szolgálat közlései alapján. Eszerint az izraeliek meggyilkolták a Hamász páncélelhárító rendszerének parancsnokát, Muhammad Alvadiát a szervezet haditengerészeti rendszerének egyik munkatársát, Akram Hijazt az övezet elleni folyamatos légicsapások közepette.

EDITORS NOTE: Graphic content / Palestinians evacuate a victim following an Israeli airstrike on Rafah, in the southern Gaza Strip on October 17, 2023, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Relief convoys which have been waiting for days in Egypt were on October 17, headed towards the Rafah border crossing with the besieged Palestinian enclave of Gaza, aid officials said, as thousands of people, both Israeli and Palestinians have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip, entered southern Israel in a surprise attack leading Israel to declare war on Hamas in Gaza on October 8. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Fotó: AFP

Az elmúlt nap során az izraeli hadsereg több tucat katonai célpontra mért kemény támadást, köztük hadműveleti főhadiszállásokat, a Hamász gyülekezési területeit, valamint rakéta- és páncéltörő rakétakilövő helyeket eltalálva, amelyek egy részét a Hamász föld alatti alagútjaiban ástak ki. Izrael egyébként határozottan tagadja, hogy közük lenne a gázai kórház támadásához, amelynek során több mint ötszáz ember halhatott meg. Állításuk szerint egy elhibázott Hamász-támadás lehetett a felelős a több száz civil haláláért. 

Daniel Hagari, az IDF szóvivője szerda reggel arról tájékoztatta az újságírókat a kórházában történt több száz ember halálát okozó robbanásról, hogy a robbanást az Iszlám Dzsihád hibás rakétakilövése okozta, és technológiai bizonyítékokkal is alátámasztja ezt az állítást.

Ezt konkrétan Oroszország is követeli. Oroszország bűncselekménynek és embertelenségnek minősítette a Gázai övezet kórháza elleni támadást – közölte Maria Zaharova október 18-án, szerdán az Izvesztyija tájékoztatása szerint. Meglátásuk szerint Izraelnek – az amerikai partnereik részvételével – műholdképekkel kell igazolnia, hogy nem vett részt a támadásban.

Az orosz külügyminisztérium illetékes képviselője arra kérte Izraelt, hogy legyen szíves a műholdképekkel szolgálni, és fontosnak nevezte, hogy az amerikai partnerek rendelkezésre bocsássák az adott pillanatban készült felvételeket, amelyek a vadászgépek teljes feltérképezését is mutatják abban a pillanatban, amikor a robbanás történt. „Kérem, legyen szíves a műholdképekkel szolgálni, és jó lenne, ha ezt az amerikai partnerek megtennék, ami a járatok teljes földrajzáról tanúskodik, minden részlettel, ami abban a pillanatban rendelkezésre állt” – jegyezte meg az orosz külügyminisztérium képviselője.

 

07:05

Az izraeli háború leállítását követelő tüntetők behatoltak az Egyesült Államok Capitoliumának egyik épületébe

Egy zsidó csoportosulás a Jewish Voice for Peace nevű csoport hatolt be a Cannon rotundába és követelte az azonnali tűzszünetet.
 

21:17

Egyiptom az ENSZ-szel és a Vörös Félholddal közösen fogja felügyelni a gázai övezetbe irányuló segélyszállítmányokat

Izrael engedélyezni fogja Egyiptomnak, hogy humanitárius segélyt juttasson a Gázai övezetbe – közölte Benjámin Netanjahu miniszterelnök hivatala. A civileknek szánt szállítmányok kizárólag orvosi eszközöket, gyógyszereket, vizet és élelmiszert tartalmazhatnak, valamint nem kerülhetnek a Hamász kezébe. Az még nem világos, hogy mikortól juthatnak be a segélyek az övezetbe.

21:16

Az OPEC nem veti be az olajfegyvert Izrael ellen

Források szerint az iráni felszólítás ellenére a muszlim országok nem terveznek olajembargót Izrael ellen, bár érdemes észben tartani: a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az elmúlt hónapokban már többször döntött másképp, mint ahogy kommunikált.

21:15

Az Egyesült Államok a Hamász pénzügyi közvetítőit is szankciókkal sújtotta

Az érintettek körébe tartozik egy, az iráni kormánnyal szoros kapcsolatokat ápoló katari székhelyű pénzügyi közvetítő, aki az utóbbi években több tízmillió dollárhoz segítette hozzá a Hamászt.

21:14

Az izraeli háború miatt bomlott fel a baloldali szövetség Franciaországban

A szocialisták döntésének alapvető oka, hogy az Engedetlen Franciaország vezetője, Jean-Luc Mélenchon és közvetlen környezete nem hajlandó az iszlamista palesztin Hamászt terrorszervezetnek nevezni.

21:13

Egyiptomban is elszabadult a pokol a gázai kórház felrobbantása miatt – olajat önt a tűzre a Hamász

Emberek ezrei tüntettek szerdán Egyiptom-szerte a Gázával való szolidaritás jegyében. Baloldali és liberális politikai személyiségek egy kis csoportja az Egyesült Államok nagykövetsége előtt skandálta: „Le Izraellel. Le az amerikai adminisztrációval” – ez a Washinton Post szerint egy ritka kiállás egy olyan országban, ahol gyakorlatilag betiltották a tüntetéseket. A közösségi médiában szerdán közzétett videókban palesztin zászlókat lengető és Izrael-ellenes jelszavakat skandáló tömegek láthatók Alexandriában. Egyetemisták nagy tömegei vonultak utcára szerdán Minjában, mintegy 160 mérföldre délre Kairótól a közösségi médiában közzétett számos videó szerint. Az egyikben fiatal férfiak azt skandálták: „Hol van az arab hadsereg?”. A Hamász pedig olajat önt a tűzre, mindenhol tüntetésekre szólít fel.

16:07

Kilőtt az olaj ára a gázai kórháztámadás után – mi lesz az üzemanyagárakkal?

Brutális emelkedésnek indult a nemzetközi olajár, miután egy gázai kórházat tegnap rakétatámadás ért, a tragédiának azonban egyelőre nincs felelőse. Az izraeli fél palesztin terroristasejtekre mutogat, míg az arab világ szinte egy emberként ítélte el Izraelt a több mint 500 sérült civil halálát okozó támadás miatt.

Az olajár emelkedése az azóta bekövetkezett geopolitikai fejleményeket látva keveseknek lehet meglepetés: a támadás ugyanis olyan mértékű Izraellel szembeni ellenérzést váltott ki az alaphangon is pattanásig feszült Közel-Keleten, hogy több, a térségben kiemelten fontos szerepet betöltő arab vezető, köztük Jordánia uralkodója, II. Abdulah király, Abdel Fattah El-Sziszi egyiptomi elnök és a palesztin vezető, Mahmud Abbasz le is mondta tervezett találkozóját Jordániában Joe Biden amerikai elnökkel, aki nemrég landolt a tel-avivi reptéren, hogy személyesen is megpróbálja megelőzni a helyzet eszkalációját. 

15:58

Biden szerint nem Izrael bombázta le a gázai kórházat

Joe Biden amerikai elnök szerdán Izraelbe érkezve arról beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek, hogy a Gázai övezetben lebombázott kórházért a palesztinok, és nem az izraeliek a felelősek.

Amit láttam, annak alapján a másik csapat volt, nem ti

– mondta Biden az izraeli miniszterelnöknek, de hozzátette, hogy ebben sokan nem biztosak, így sokakat kell erről meggyőzni.

15:55

Ukrajnával ellentétben Izrael megkap bármilyen amerikai fegyvert, amit csak kér

Az Egyesült Államok Ukrajnával ellentétben Izraelnek előfeltételek nélkül kész bármilyen fegyvert rendelkezésre bocsátani – erősítette meg újságírói kérdésre sajtótájékoztatóján a Pentagon helyettes szóvivője, Sabrina Singh. Ez nem azért van, mert Izraelben jobban bíznak, mint Ukrajnában, hanem azért, mert a két ország nagyon másféle háborút vív. „Izrael az egyik legrégibb partnerünk a régióban”, előfeltételek teljesítésére nincs szüksége, mert Izrael demokrácia, és elvárják tőle, hogy tiszteletben tartsa a háború szabályait.

 

15:52

A Hamász felhívásához köthető újabb gyűlést tiltott be a rendőrség

A Hamász felhívásához köthető újabb gyűlést tiltott meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). A police.hu oldalon megjelent közlésük szerint egy magánszemély jelentette be, hogy az Izrael és a Hamász terrorszervezet között folyó fegyveres harc kapcsán pénteken Budapest II. kerületében gyűlést kíván tartani. 

A főkapitányság a gyülekezési jogról szóló törvény alapján megtiltotta a gyűlés megtartását, mert az a közbékét és a jelenlévők biztonságát is veszélyeztetné. A BRFK felhívja a figyelmet, hogy a betiltott gyűlésen történő részvétel szankciót von maga után – áll a közleményben.

12:18

Óriási a zűrzavar a kórházbombázás kapcsán

Szaúd-Arábia és az arab világ számos országa egyaránt Izraelt tette felelőssé a több mint 500 halálos áldozatot követelő kórház elleni támadásért, ugyanakkor Joe Biden amerikai elnököt meggyőzték az izraeli bizonyítékok.

A szaúdi külügyminisztérium felszólította Izraelt a folyamatos, civil célpontok elleni támadások leállítására, valamint a nemzetközi közösséget a kettős mérce és a nemzetközi humanitárius törvények szelektív alkalmazásának elhagyására.

11:30

Moszkva szerint bűncselekmény a gázai kórház elleni légicsapás

Oroszország bűncselekménynek és elembertelenítő cselekedetnek minősíti a Gázai övezetben lévő egyik kórházra mért csapást – jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán a Szputnyik rádióban. 

Természetesen bűncselekménynek, elembertelenítő cselekedetnek minősítjük az ilyen bűncselekményt – mondta Zaharova. Az orosz diplomata szerint Izraelnek be kell bizonyítania, hogy nem részese a gázai kórház elleni csapásnak. „Nemcsak a médiában és a közösségi médiában kell kommentárokat közölniük, hanem tényekkel kellene szolgálniuk” – tette hozzá. 

09:32

Épségben vannak a Gázában rekedt magyarok, de továbbra sem sikerült hazahozni őket

„A Gázai övezetben jelenleg 15 magyar állampolgár tartózkodik, akikkel továbbra is folyamatosan kapcsolatban vagyunk, kollégáink naponta többször beszélnek velük és családtagjaikkal telefonon” – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter bejegyzése szerint a diplomaták legutóbb szerda reggel, alig egy órája győződtek meg arról, hogy valamennyien épségben vannak, még a rendkívül nehéz körülmények ellenére is.

izraeli háború hamász gáza kórház
Kapcsolódó cikkek