Közélet

Izraelnek kémkedő indiaiakat ítélt halálra Katar

Megromolhat a viszony a két ország között, noha India Katar második legnagyobb kereskedelmi partnere.

Katar nyolc egykori indiai haditengerészeti tisztet ítélt halálra csütörtökön, akik az ország tengeralattjáró-programján dolgoztak, és a vádak szerint Izraelnek kémkedtek. Az indiai kormány megdöbbenését fejezte ki a döntés kapcsán, melyet Katar nyilvánosan nem kommentált.

Az Öböl menti ország mindeközben közvetítőként kulcsszerepet játszik az izraeli kormány és a Hamász közötti tárgyalásokban az iszlamista szervezet által ejtett túszok szabadon engedéséről

Doha annak ellenére képes közvetítő szerepet játszani, hogy nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel.

Waving,Colorful,Flag,Of,India,And,National,Flag,Of,Qatar.
Fotó: Shutterstock

Az ítélet egyelőre nem jogerős, így még van lehetőség fellebbezésre, és az indiai kormány közölte, hogy minden jogi lehetőséget megvizsgál. A halálra ítéltek számára az is reménykeltő lehet, hogy Katar ritkán hajtja végre a halálos ítéleteket, utoljára 2020-ban tartottak kivégzést az országban, azelőtt pedig 2003-ban került sor hasonlóra. India szerint a vádlottakat tavaly augusztusban vették őrizetbe – írja a Financial Times.

A halálos ítélet megronthatja Újdelhi és Doha viszonyát, noha a két ország fontos kereskedelmi partnere egymásnak. A világ egyik legnagyobb LNG-exportőre, Katar hosszú távú LNG-szállítási szerződésről tárgyal Indiával, amely

2021-ben a negyedik legnagyobb importőre volt a nyersanyagnak, ráadásul vásárlásai 40 százaléka Katarból érkezett.

Júliusban egy katari tisztviselő arról beszélt, hogy India az Öböl menti ország második legnagyobb kereskedelmi partnere, és a két ország közötti 2021 és 2022 között harmadával, mintegy 17,2 milliárd dollárra nőtt. Ráadásul több százezer indiai vendégmunkás is dolgozik Katarban.

 

izraeli háború Katar kém India
Kapcsolódó cikkek