Égetően sürgős, hogy véget érjen az Izrael és a Hamász közötti háború, máskülönben a szélesebb közel-keleti térség is lángba borulhat – figyelmeztetett II. Abdalláh jordániai király szerdán Emmanuel Macron francia elnök ammáni látogatása alkalmával. A királyi udvar közleménye szerint a világ nagyhatalmainak nyomást kell gyakorolniuk a zsidó államra annak érdekében, hogy véget vessen a Gázai övezet bombázásának és ostromának.

This handout picture released by the Jordanian Royal Palace shows King Abdullah II (R) meeting with French President Emmanuel Macron in Amman on October 25, 2023. (Photo by Chris Setian / Jordanian Royal Palace / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / JORDANIAN ROYAL PALACE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Emmanuel Macron az izraeli és a palesztin vezetőkkel folytatott megbeszéléseket követően érkezett Ammánba. A francia elnök a konfliktus befejezésének módjairól tárgyalt a jordániai királlyal egy leendő, Izrael mellett létező palesztin állam alapján. A nemzetközi konszenzus értelmében az izraeli–palesztin konfliktus megoldása az, hogy Izrael mellett egy független palesztin állam is létrejön, valamint a két ország békében és biztonságban él egymás mellett. 

A két állam létrehozásáról a két félnek egymással kell megállapodnia, de az erre irányuló, amerikai közvetítéssel folyó tárgyalások évek óta holtpontra jutottak, és az erőszak csak súlyosbodott. Izraelben Macron a közel-keleti konfliktus eszkalálódásának veszélyeire is felhívta a figyelmet és azt is elmondta, hogy a Hamász ellen folytatott küzdelemnek könyörtelennek, de nem szabálytalannak kell lennie, a nemzetközi humanitárius jog előírásaira figyelmeztetve.

A Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, és több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Vagy létrejön a független palesztin állam, vagy kirobban egy új világháború – véli a török külügyminiszter

Egy független palesztin államot kell létrehozni az 1967-es határok alapján, Kelet-Jeruzsálem fővárossal és tartós békét fenntartani, különben kitör a harmadik világháború – mondta a török külügyminiszter Katarban. Hakan Fidan Dohában tartott sajtótájékoztatót, ahol azt is kijelentette, hogy Törökország nem fogja hagyni, hogy Izrael elűzze a palesztinokat Gázából.