Közélet

Áram nélkül maradt Gáza

A terület egyetlen erőművéből kifogyott az üzemanyag.

Elfogyott az üzemanyag Gáza egyetlen erőművéből, így a területen most már egyáltalán nincs áram. A Hamász szombat reggeli terrortámadására válaszul Izrael a Gázai övezet totális ostromát hirdette meg, melynek keretében elvágta a térség gáz-, ivóvíz- és áramellátását, ahogy a területre nem juthat be üzemanyag sem.

Electricity crisis in Gaza Strip
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Mindez azt is jelenti, hogy többek között a kórházakban is megszűnik az áramellátás, humanitárius katasztrófával fenyegetve a területet. A gázai hatóságok szerint minden áramot igénylő szolgáltatás veszélyben van, és 

újabb üzemanyag-szállítmányok nem várhatók az Egyiptom felőli Rafah határátkelő felől sem, így generátorokkal sem lehetséges az ellátást biztosítani. 

A palesztin hatóságok a kollektív büntetés legsúlyosabb példájának nevezték az áramszolgáltatás leállítását, és felszólították a nemzetközi közösséget a tömeggyilkosság leállítására – írja az Al-Dzsazíra.

Izraelben mindeközben Benjamín Netanjáhú és a hadsereg egykori főparancsnoka, volt hadügyminiszter, ellenzéki képviselő Beni Ganc egységkormány alakításáról állapodott meg, melynek rajtuk kívül még biztosan tagja lesz Joav Gallant hadügyminiszter is.

 

 

áramellátás Gázai övezet izraeli háború Izrael ostrom
Kapcsolódó cikkek