Jean-Claude Juncker nem ért egyet Ukrajna felvételével a Európai Unióba. „Mindenki, akinek bármi dolga volt Ukrajnával, tudja, hogy az ország a társadalom minden szintjén korrupt. Minden eddigi erőfeszítése ellenére még nem áll készen a tagságra; jelentős belső reformokra van szükség” – nyilatkozta az Európai Bizottság volt elnöke a német Augsburger Allgemeine című lapnak. Juncker a Politico által ismertetett interjúban azt is hangsúlyozta, „hamis ígéreteket adni” Kijevnek az uniós felvétellel kapcsolatban „nem tenne jót sem az EU-nak, sem pedig Ukrajnának”.

Juncker szerint nem szabad hamis ígéreteket tenni az ukránoknak.
Fotó: AFP

„Nem kellene hamis ígéreteket tenni az ukrajnai embereknek, akik nyakig ülnek a szenvedésben” – fogalmazott Juncker, aki 2014 és 2019 között irányította a Bizottságot. Nagyon dühítik azok, akik azonnali tagságot ígérnek Ukrajnának, tette hozzá. Szerinte az aspiráns országok, így Ukrajna és Moldova uniós tagságához is „belső reformoknak” kell kapcsolódniuk, és „minősített többséggel” kell támogatni őket. Emlékeztetett, hogy 

Ukrajna esetében évek óta kérdéses, hogy milyen eredményeket ért el a korrupció elleni küzdelem terén.

A Politico emlékeztetett, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi vezetője és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is sokkal jobban támogatja Ukrajna csatlakozását, mint Juncker. Annalena Baerbock német külügyminiszter is hangsúlyozta a héten, hogy „Ukrajna jövője az Európai Unióban van. Szabadságunk közössége Lisszabontól Luhanszkig nyúlik majd”. Utóbbi megjegyzést ostobaságnak és beteges képzelgésnek nevezte az orosz törvényhozás egyik tagja.

THE HAGUE - Prime Minister Mark Rutte, Belgian Prime Minister Alexander De Croo and Ukrainian President Volodymyr Zelensky during a press conference at the Catshuis. The president has traveled abroad more often in recent months. It is the first time that he visits the Netherlands. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN netherlands out - belgium out (Photo by ROBIN VAN LONKHUIJSEN / ANP MAG / ANP via AFP)
Az ukrán elnököt élesen bírálják, amiért egyenlővé tette a korrupciót a hazaárulással.
Fotó: AFP

Von der Leyen évértékelő beszédében is sürgette az EU harminc tagállamra bővítését. Már azt is kiszámolták, mekkora összegre lenne jogosult Kijev uniós tagként.

Ukrajnában közben folytatódik a korrupció elleni harc, bár éles bírálatok is érik Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy azt egyenlővé tette a hazaárulással, így tisztviselők és megfigyelőszervek figyelmeztetése szerint nagyobb hatalmat adna az állambiztonsági szolgálatnak.

Rossz tapasztalataink vannak néhány úgynevezett új taggal, például a jogállamiság tekintetében. Ez nem ismétlődhet meg újra

– jelentette ki Juncker.