Közélet

Oroszország szerint a német külügyminiszternek elment az esze: Luhanszk nem lesz az EU része

Ostobaságnak és beteges képzelgésnek nevezte az orosz törvényhozás egyik tagja azt, hogy Luhanszk valaha is az Európai Unió része legyen. Az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja, Dmitrij Belik kijelentette, hogy Luhanszk Oroszország része, így a német külügyminiszter szavai azt bizonyítják, hogy alkalmatlan a munkájára.

A német külügyminiszter kijelentései egyértelműen azt bizonyítják, hogy a tárcavezetőnek fogalma sincsen arról, hogy mit csinál – közölte az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja, Dmitrij Belik.

2,Two,Flags,Of,Russia,And,The,European,Union.,Concept
Fotó: Shutterstock

Annalena Barbock az Tanácsának kijevi csúcstalálkozóján beszélt arról, hogy Ukrajna csatlakozni fog az EU-hoz, illetve azt a kijelentést tette, hogy az unió határai Lisszabontól Luhanszkig fognak terjedni. Belik szerint a miniszter ostobaságokat hord össze. Azt mondta, hogy Barbock teljesen alkalmatlan a munkájára, ha azt sem tudja, hogy Luhanszk Oroszország része. 

Hogy folytathatna országunk konstruktív egyeztetéseket olyan politikusokkal, akik köszönőviszonyban sincsenek a józan ésszel?

– tette fel a kérdést Dmitrij Belik.

Ezt követően arról is beszélt, hogy az Európai Unió képtelen terjeszkedni, hiszen éppen a széthullás szélén áll.

Ukrajna tavaly júniusban kapott tagjelölti státuszt az Európai Unióban, azonban ez nem jelenti azt, hogy valóban csatlakozhat a közösséghez. Ha valaha meg is valósulna a csatlakozás, az még hosszú évekre van. Szakértők korábban már jelezték, hogy Ukrajna csatlakozása szinte lehetetlen, mivel az unió intézmény és támogatási rendszere belerokkanna az ukrán szükségletek kielégítésébe. Példának lehet felhozni az uniós agrártámogatásokat: amennyiben Ukrajna a jelenlegi rendszerben csatlakozna az unióhoz, akkor a mezőgazdasága méreténél fogva szinte semmi nem hagyna a többi tagállamnak a mezőgazdaságra fordítható közösségi pénzekből.

Az Európai Unió Tanácsa egy csúcstalálkozóra gyűlt össze Kijevben, hogy az Ukrajnának szánt további támogatásokról tárgyaljanak.

 

német külügyminiszter európai unió Ukrajna Oroszország Luhanszk
Kapcsolódó cikkek