Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő felháborodott nyilatkozatai miatt előre sejthető volt, és csakugyan nem is született a migránsok uniós szétosztását tartalmazó közös nyilatkozat a pénteki informális európai uniós csúcson. Pedig a migrációt és Ukrajna ügyét a szervezők az állam- és kormányfők találkozója fő témáinak szánták.

President of the European Commission Ursula von der Leyen arrives for the second day of the European Political Community summit at the Palacio de Congreso in Granada, southern Spain on October 6, 2023. Europe's quest to build a common geopolitical purpose brought four dozen of its leaders to Granada, but its credibility suffered a blow when the Azerbaijani president stayed away. (Photo by JORGE GUERRERO / AFP)
Fotó: AFP

Ezek az ügyek kiemelten szerepeltek Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke megnyitóbeszédében, szokásától eltérően azonban nem utalt a Brüsszel és a másik oldalon Budapest és Varsó közti úgynevezett jogállamisági vitára, amelynek következtében Magyarországnak és Lengyelországnak járó hatalmas összegeket tartanak vissza egy olyan időszakban, amikor a háború és a gazdasági visszaesés következményei miatt a költségvetési bevételek Európa-szerte erősen számítanak.

Ez a téma ezúttal nem vetődött fel, és ez hozzájárulhatott, hogy pénteken mintegy fél százalékot erősödött az euró ellenében a forint, a 386-os szinten túlra. Több, mint kéthetes csúcsot ért el – a Magyarországot is érintő politikai összecsapás ellenére, amelybe a granadai csúcs torkollott. Ugyancsak erősödött a lengyel zloty, a cseh korona azonban gyengült.

Ez a vita ezúttal nem ártott a forint árfolyamának

A forint árfolyamát gyakran befolyásolták tavaly óta a jogállamisági vita fejleményei és a felek közti politikai csatározások. Azonban a napokban szellőztetett meg a Financial Times és a Reuters is olyan értesüléseket, hogy több milliárd eurónyi forrást kaphat meg Magyarország az Európai Uniótól, ha az Orbán-kormány nem akadályozza a jövőben Ukrajna támogatását, illetve Kijev uniós csatlakozását.

Ha az év végéhez közeledve csakugyan ilyen konszenzus felé közeledne Brüsszel, óriási zavart okozott, hogy egy másik hatalmas súlyú politikai kérdésben – amely Brüsszel szerint nincs összefüggésben a jogállamisági vitával, Budapest és Varsó szerint azonban igen – a héten történt egy jelentős fejlemény. A migráció kezelésének ügyében egyszerűen kikerülték Lengyelországot és Magyarországot. Szerdán többségi döntéssel, 22 tagállam támogatása mellett az uniós nagykövetek tanácsában határozat született az EU-ba érkező migránsok szétosztásáról.

ORBÁN ViktorGranada, 2023. október 6.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánGranada, 2023. október 6.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak nyilatkozik Granadában 2023. október 6-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda

 

Határozott magyar és lengyel nem a migrációs paktumra

„Brüsszel jogi értelemben megerőszakolta Lengyelországot és Magyarországot a migrációs paktum elfogadásával” – posztolta az X-en a csúcsra érkező Orbán Viktor magyar kormányfő, arra utalva, hogy a két ország köztudottan ellenzi a migránsok szétosztását. „Ha kényszerítenek, hogy elfogadj valamit, ami nem tetszik, hogyan szeretnél kompromisszumot és megegyezést elérni?” – tette fel a kérdést újságírók előtt a magyar miniszterelnök.  

Külön posztban a magyar kormányfő a költségvetésről is szót ejtett, amelybe az Európai Bizottság hatalmas további támogatásokat építene be Ukrajna számára. A költségvetés egy káosz, a migrációs paktum csődöt mondott, és a brüsszeli stratégia az orosz–urkán háborúról alapvetően hibás – ilyen helyzetben Magyarország nem támogathat semmilyen költségvetési módosítást – írta Orbán Viktor.

Határozottan elutasítja a menekültek elosztását Lengyelország az uniós tagállamok között a Brüsszelből és Berlinből érkező diktátum alapján – ismételte meg álláspontját az október 15-i választásokra készülő Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a csúcson.

MORAWIECKI, MateuszGranada, 2023. október 6.
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára érkezik Granadában 2023. október 6-án.  
MTI/AP/Fermin Rodriguez
Fotó: Fermin Rodriguez / MTI / AP

 

Nem született közös nyilatkozat a granadai EU-csúcson

A nyilatkozatok alapján világossá vált, hogy nem születhet a migráció kezelését is tartalmazó közös nyilatkozat a csúcson, és csakugyan ez is történt. Az Európai Tanács granadai nyilatkozata a csúcsról gazdasági jellegű – az energiával, a technológiával és a versenyképességgel kapcsolatos – ügyeket foglal össze, a migrációról azonban szó sem esik.

Pedig nem így indultak. Ursula von der Leyen nyitóbeszédében Ukrajna kisegítése és Oroszország szankcionálása mellett a legtöbb szót a migráció kérdéseinek szentelte. 

A múlt évben 3,7 millió szabályszerű migránst fogadott az Ők fontosak. Szükségünk van rájuk. Még többükre is szükségünk van. De 330 ezer nem szabályszerű migránst is regisztráltunk. Ez az a pont, ahol nem fogadhatjuk el, hogy a csempészek döntsék el, ki jöjjön az Európai Unióba

– mondta az elnök.

„Magyarország szuverén ország. Nem leszünk migránsgettó, és nem adjuk fel a jogunkat, hogy saját kül- és gazdaságpolitikánk legyen” – tette ki korábban Orbán Viktor az X-re egy posztban, amelyet az uniós bejegyzései fölé rögzített.