Közélet

Reklámvideóban népszerűsíti a friss magyar Nobel-díjasokat a kormány

Karikó Katalin és Krausz Ferenc eredményeivel öregbítette a magyar tudomány hírnevét. A díjakat december 10-én, Stockholmban adják át a díjazottaknak.

Az elmúlt héten rég nem látott elismerésben részesült a magyar tudomány. Hétfőn Karikó Katalin – Drew Weissman amerikai mikrobiológussal megosztva – orvosi-élettani Nobel-díjat kapott a koronavírus ellen bevetett mRNS-vakcinák kifejlesztésében betöltött szerepéért. Egy nappal később pedig azt jelentette be a Svéd Királyi Akadémia, hogy Krausz Ferenc, Pierre Agostini és Anne L’Huillier kapja idén a fizikai Nobel-díjat.

KARIKÓ Katalin
Fotó: MTI

Azóta már az is kiderült, hogy a rangos díj mekkora anyagi elismeréssel jár együtt. A svédek éppen az idén emelték meg a Nobel-díj pénzjutalmát. A kitüntetettek 11 millió svéd koronán (368 millió forintnyi összegen) osztoznak tudományterületenként, vagyis Karikó ennek az összegnek a felét, Krausz pedig harmadát viheti haza. Magyarországon a Nobel-díj után járó pénzdíj 2002 óta adómentes.

A két tudósnak a magyar közélet szinte minden nevesebb szereplője gratulált. A magyar kormány pedig szerdán reklámvideót tett közzé, amelyben a két Nobel-díjast és a mögöttük álló hatalmas tudományos teljesítményt népszerűsíti.

 

Svéd Királyi Akadémia Krausz Ferenc Nobel-díj Karikó Katalin
Kapcsolódó cikkek