A lengyel választások után mindenki győzelmet hirdetett: az eddig vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt azért, mert ők érték el a legnagyobb támogatottságot, valamint a három formációból összeálló ellenzéki koalíció is, mivel együttesen ők szerezték meg a parlamenti többséget.

Museum And Centre Of The Scouting Movement In Krakow, PolandAndrzej Duda, the Polish President, speaks during an official opening of the Museum and Centre of the Scouting Movement In Krakow, Poland on September 29, 2023. (Photo by Beata Zawrzel/NurPhoto) (Photo by Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A PiS politikusa, Kazimierz Smolinski azt nyilatkozta, hogy az elnök sokat meg fog vétózni az ellenzék által javasolt megoldások közül, ezeket pedig az ellenzéknek is figyelembe kell venni. Reméli, hogy mivel a PiS a legnagyobb önálló parlamenti párt, a tárgyalások után rájuk bízzák a kormányalakítást. Smolinski úgy fogalmazott, „mivel megnyertük ezt a választást, nem lehet elvenni tőlünk a kormányalakítás lehetőségét. Nem mondom, hogy könnyű megvalósítani, de nem lehetetlen” – írja az Euronews.

Az ellenzéki koalíció vezetői arra próbálják rávenni az elnököt, hogy ne a legtöbb szavazatot szerzett pártnak, hanem a most parlamenti többséget demonstráló pártoknak adjon elsőbbséget a kormányalakításban.

Michal Kobosko, a centrista Lengyelország 2050 párt elemzője szerint kormánykoalíciót alkothat a Harmadik Út, a Polgári Koalíció és az Új Baloldal, ugyanis ez felel meg a választók október 15-i döntésének.

Azt tarták legvalószínűbbnek, hogy a Szemj (a lengyel parlament alsó háza) legközelebbi ülésén Andrzej Duda elnök a PiS pártot kéri fel a kormányalakításra. A pártokkal jelenleg két napos konzultációt folytat a lengyel elnök.

A PiS korábban már kifejezte szándékát a kormányalakításra abban az esetben, ha Duda elnök felkérné őket. Elmondásuk szerint megpróbálnának koalícióról tárgyalni az egyik ellenzéki tömörüléssel, a Lengyel Parasztpárttal. Ekkor az is elhangzott, hogy Duda elnök arról nyilatkozott, hogy az eddigi lengyelországi politikai szokásokhoz híven, a győztes pártot bízza meg kormányalakítással.