Közélet

Moszkva nekiment Izraelnek: Lavrov szerint a Gáza elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot

Lehetetlen elpusztítani a Hamászt anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt – mondta az orosz külügyminiszter.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek. Lavrov erről a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban beszélt. 

Fotó: AFP

Amikor elítéljük a terrorizmust, kategorikusan elutasítjuk, hogy valaki a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve reagáljon a terrorizmusra.

„Beleértve azt, hogy válogatás nélkül támadjon olyan célpontokat, ahol köztudottan polgári személyek vannak jelen, közöttük a foglyul ejtett túszok” – jelentette ki Szergej Lavrov.  

Lehetetlen elpusztítani a Hamász iszlamista palesztin szervezetet – amit Izrael ígért – anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt

– tette hozzá az orosz külügyminiszter. „Ha Gázát lerombolják, és kétmillió lakosát elűzik, mint ahogyan egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, az több évtizedes, ha nem évszázados katasztrófához vezet” – mondta Lavrov. 

A Hamász terroristái október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva, a konfliktus kirobbanása óta 311 izraeli katona esett el. A gázai egészségügyi minisztérium a palesztin halálos áldozatok számát a háború kezdete óta 7326-ra teszi. Izrael október 28-án csapásokat mért a Gázai övezetre, a Hamász parancsnokait megölte, egyik közölük kitervelője volt az október 7-i mészárlásnak. 

Oroszország, amely az azonnali tűzszünetet és a kétállami megoldást támogatja, feldühítette Izraelt azzal, hogy Moszkvába hívta a Hamász küldöttségét. Lavrov szerint Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Izraellel is. 

„Továbbra is teljes körű kapcsolatban állunk Izraellel, és a nagykövetünk rendszeresen érintkezik velük” – mondta az orosz politikus. „Jeleket küldünk azzal kapcsolatban, hogy keressük a békés megoldást, és azon vagyunk, hogy ne folytassák a felperzselt föld stratégiáját” – fogalmazott. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy maga is polgári személyekre támad Ukrajna-szerte. Moszkva állítása szerint nem szándékosan vesz célba civileket, csak katonai célpontok ellen támad. 

 

Gázai övezet Szergej Lavrov nemzetközi jog terrorizmus
Kapcsolódó cikkek