Őrizetbe vettek Párizsban két tunéziai állampolgárt a múlt heti brüsszeli merénylettel összefüggésben, amelynek során egy tunéziai iszlamista merénylő lelőtt két svéd futballszurkolót – közölte kedden a francia terrorelhárítási ügyészség. A tájékoztatás szerint a két ember ellen hétfőn eljárást indított egy vizsgálóbíró Párizsban terrorcselekmény és terrorcselekménnyel kapcsolatos gyilkosságban való bűnrészesség gyanúja miatt.

Belgium v Sweden: Group F - UEFA EURO 2024 European QualifiersBRUSSELS, BELGIUM - OCTOBER 16: A Fan of Sweden reacts at half time as the the UEFA EURO 2024 European qualifier match between Belgium and Sweden is abandoned at King Baudouin Stadium on October 16, 2023 in Brussels, Belgium. (Photo by Getty Images/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Mindkét gyanúsított tunéziai állampolgár, a párizsi régióban él, egyikük negyven, a másik ötven év körüli. A fiatalabb csaknem húsz éve Párizsban él, és határozottan tagadja a vádakat – közölte ügyvédje az AFP hírügynökséggel.

Semmi köze se közelről, se távolról a merénylethez

– mondta Souleymen Rakrouki, akinek a merénylő régóta ismert barátja, de nem látta rajta a radikalizálódás jeleit. A védő kiemelte, hogy soha nem tudott volna elképzelni egy ilyen akciót tőle.

A másik gyanúsított védői nem kívánták kommentálni a vádemeléseket. A terrorelhárítási ügyészség szerint az eljárás fogja feltárni, hogy a két gyanúsított milyen kapcsolatban állt a brüsszeli merénylet elkövetőjével, a 46 éves tunéziai származású iszlamista támadóval, Abdesalam Lassouddal, aki 2011-ben megszökött hazája egyik börtönéből, ahol 26 éves büntetését töltötte.

Lassoud 2011-es szökése óta Norvégiában, Svédországban, Olaszországban, illetve Belgiumban folyamodott menekültstátuszért, de mindhárom országban elutasították. 2021 óta kitoloncolási végzés hatálya alatt állt, amelyet azonban soha nem hajtottak végre. A támadót múlt kedden lelőtte a belga rendőrség.

Az üggyel kapcsolatban négy embert vettek őrizetbe csütörtökön Franciaországban, de kettőt szabadon engedtek.

Belga ügyészek elkeverték a brüsszeli merénylő aktáját, akinek Tunézia már tavaly a kiadatását kérte

Feltöltik a brüsszeli ügyészséget, megerősítik a rendőrséget és összekapcsolják a bevándorlási, az igazságügyi és a belügyi adatbázisokat Belgiumban.