Közélet

Újabb katonai drón csapódott román területre, Ciolacu miniszterelnök kiakadt a sajtótájékoztatón

Alig egy hét alatt másodszor zuhant le orosz katonai drón Románia területére. Az eszközt Tulcea megyében találták meg, 15 kilométerre az ukrán határól. Tulcea megyében elkezdtek légvédelmi óvóhelyet építeni, ha a szükség úgy hozná.

Egy újabb orosz katonai drón zuhant le Románia területére – tájékoztatott a román Honvédelmi Minisztérium. A hatóságok arról számoltak be, hogy szerda hajnalban két bejelentést kaptak a 112-es segélyhívón arról, hogy ismeretlen tárgyak zuhantak le Nufarul és Victoria városok környékén, az ukrán határtól 15 kilométerre.

Crash site of a Russian drone in a forest outside the village of Plauru, Danube Delta, 300kms east of Bucharest, Romania, on September 11, 2023. Romania's defence ministry announced on September 12, that it has started to set up air-raid shelters for residents in the Plauru area near the Ukraine border after drone fragments were found over the weekend. On September 10, NATO member Romania said it discovered parts of a drone "similar to those used by the Russian army", and summoned the Russian embassy's charge d'affaires. (Photo by MIHAI BARBU / AFP)
Fotó: AFP

A bejelentések után a román légierő egy felderítő helikoptert küldött ki Tulcea megyébe a Mihail Kogalniceanu légibázisról. 

A lezuhant drón roncsait délelőtt 11 óra 30 perckor találták meg egy több tíz méteres területen szétszóródva

írta meg a román HotNews hírportál.

A Honvédelmi minisztérium közölte, hogy egy speciális csapatot küldtek ki, hogy vizsgálják meg a drón maradványait, részleteket a nyomozás után tudnak mondani.

A védelmi minisztérium közlése szerint szeptember 12-én éjszaka folyamatosan figyelemmel kísérték a légterükhöz közeli harci tevékenységeket. Éjfél után nem sokkal észleltek egy Odessza kikötőváros irányába tartó drónrajt, ezt követően azonnal tájékoztatták Tulcea és Galați megye hatóságait, hogy legyenek készenlétben.

Szerda hajnalban az ukrán hírek szerint Oroszország Sahid öngyilkos drónokkal támadta meg Odessza térségben Izmail kikötőjét. Az infrastruktúra megrongálódott és legalább hét ember megsérült. Az ukrán légierő közlése szerint 44 iráni drón támadt Ukrajnára, ebből 32-t sikerült megsemmisíteni.

Marcel Ciolacu
A román miniszterelnök, Marcel Ciolacu.
Fotó: Northfoto

A román miniszterelnök a lezuhant drón kapcsán szerda reggel ajtótájékoztatót tartott. Az újságírók azt a kérdést feszegették, hogy tartani kell-e egy Románia elleni támadástól. Marcel Ciolacu végül elvesztette a hidegvérét, és ingerülten válaszolt:

Senki nem támad ránk, jó emberek, ne őrüljenek meg. Igyekezzenek megnyugtatni a lakosságot

– mondta a kormányfő az újságíróknak.

Legutóbb a múlt héten számolt be róla a Világgazdaság, hogy orosz harci drónok roncsára bukkantak Romániában. A román haditengerészeti erők kutatták át a Tulcea megyei Plauru település térségét, miután a helyi hatóságoktól olyan információkat kaptak, hogy a Duna-deltai falutól délkeleti irányban mintegy 2,5 kilométernyi távolságra dróndarabok lehetnek. A védelmi minisztérium közölte: a helyszínen valóban olyan drón darabjait találták meg, amilyeneket az orosz hadsereg használ.

Románia veszélyeztetett területein, elsősorban Tulcea megyében légvédelmi óvóhelyeket kezdtek el felépíteni, hogy szükség esetén legyen hol megvédeni a lakosságot. Az óvóhelyet Plauru városában alakítják ki.

 

Tulcea Románia drón Ororszország
Kapcsolódó cikkek