Közélet

Orosz katonák öltek meg egy ukrán családot

Ukrajna és Oroszország különálló nyomozásokat folytat, de mindkét fél egyetért abban, hogy egy hirtelen kialakult konfliktus miatt lőtték le az ukrán családot.

Ukrán tisztviselők számoltak be arról, hogy holtan találtak egy kilenctagú családot az orosz erők által megszállt Vonovakta településen. A család minden tagját lelőtték, az áldozatok között két kisgyermek is volt. A tisztviselők szerint a családot október 27-én végezhették ki az orosz katonák, amikor nem voltak hajlandók átadni nekik a házukat – tudósított a BBC.

Man killed, another one wounded in Volnovakha
Fotó: Anadolu via AFP

Ukrajna és Oroszország külön vizsgálatot indított a gyilkosság ügyében. Az orosz nyomozók szerint már őrizetbe vettek két férfit, akikről azt állítják, hogy távol-keleti orosz katonák. Dmitro Lubinecs ukrán ombudsman heves kijelentést tett, azt nyilatkozta, hogy „az oroszok véres kezeinek közük volt” a vonovaktai gyilkosságokhoz.

Az előzetes információk szerint a megszállók megölték az egész Kapkanec családot, akik éppen egy születésnapot ünnepeltek, és nem voltak hajlandók átadni saját házukat a csecsenföldi megszállóknak

– mondta Lubinecs a nyomozással kapcsolatban.

Az orosz nyomozóbizottság szerint a két letartóztatott személy távol-keleti orosz katona, akik szerződést kötöttek az orosz hadsereggel. Az Astra, egy Telegrammon jelen lévő orosz hírtelevízió korábban az áldozatok szomszédait idézte, akik az orosz hadsereget okolták a gyilkosságokért. Elmondásuk szerint az összes szomszéd orosz katonákat nevezett meg elkövetőkként, és mindenki retteg.

A Baza, egy másik orosz Telegram-csatorna szerint a háztartás tagjai konfliktusba keveredtek az azonosítatlan katonai egyenruhát viselő férfiakkal. 

Vonovaktát nem sokkal az első orosz támadások után foglalták el, a város nagy része teljesen elpusztult. 

Kijevi tisztségviselők állítása szerint Oroszország feladta védekező stratégiáját, és mozgósította csapatait Bahmutban, de Ukrajna készül a támadások visszaverésére. Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka arról tudósított, hogy Bahmut térségében az ellenség jelentősen megerősítette csapatait, és védekezésről aktív cselekvésekre váltott.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország gyilkosság
Kapcsolódó cikkek