Közélet

Az orosz–ukrán háború 615. napja – Oroszország sérelmezi a NATO ázsiai terjeszkedését

Szergej Sojgu szerint a NATO „keleti terjeszkedése” fenyegetés Oroszországra nézve, továbbá hangsúlyozta, hogy a megfelelő feltételek mellett Moszkva nyitott az ukrajnai háborúról szóló tárgyalásokra.

Szergej Sojgu, Oroszország védelmi minisztere azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy szándékosan generálja a geopolitikai feszültséget, hogy „mindenáron fenntartsa globális dominanciáját”. A védelmi miniszter továbbá arra figyelmeztetett, hogy nagy kockázatot jelenthet, ha nukleáris fegyverekkel felszerelt országok kezdenek nyílt konfliktusba.

Fotó: Dmitrij Asztahov

Sojgu a Pekingben tartott védelmi fórumon emelt szót az Egyesült Államok ellen, valamint azzal vádolta a NATO-t, hogy megpróbálja kiterjeszteni lábnyomát az ázsiai–csendes-óceáni térségben azzal az ürüggyel, hogy párbeszédet és együttműködést keres a regionális országokkal  írta a The Guardian.

Washington évek óta szándékosan aláásta és lerombolta a nemzetközi biztonság és stratégiai stabilitás alapjait, beleértve a fegyverzet-ellenőrzési megállapodások rendszerét is

– nyilatkozta Sojgu. Hozzátette, hogy az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei fenyegetést jelentenek Oroszországra nézve a NATO „keleti terjeszkedése” miatt. Sojgu megismételte Moszkva álláspontját, hogy

Oroszország nyitott az ukrajnai háborúról szóló tárgyalásokra az általa megfelelőnek ítélt feltételek mellett.

A védelmi miniszter szerint az „Oroszországgal folytatott konfliktus folyamatos eszkalációjának nyugati irányvonala magában hordozza az atomhatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás veszélyét, amely katasztrofális következményekkel jár”.

Orosz erők gyülekeznek Bahmut körül

Kijevi tisztségviselők állítása szerint Oroszország feladta védekező stratégiáját és mozgósította csapatait Bahmutban, de a Ukrajna készül a támadások visszaverésére. Az orosz erők májusban foglalták el Bahmutot, Ukrajna pedig júniusban ellentámadásba kezdett, hogy visszaszerezze az ország déli és keleti részén fekvő területeket, beleértve a várost is.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka arról tudósított, hogy

Bahmut térségében az ellenség jelentősen megerősítette csapatait, és védekezésről aktív cselekvésekre váltott.

Volodimir Fityo, az ukrán szárazföldi erők kommunikációs vezetője elmondta, hogy az orosz erők a hónap eleje óta készülnek az ukrán ellentámadás során elvesztett Bahmut körüli állások visszafoglalására. A városban zajlottak a konfliktus legvéresebb harcai.

Hétfőn az orosz erők három frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, amelyekben 835 ukrán katona esett el vagy sebesült meg. A legnagyobb veszteséget, 285 főt eszerint az ukrán fél a Donyeck körzetében vívott harcokban szenvedte el, a legtöbb támadással, kilenccel pedig a kupjanszki frontszakaszon próbálkozott.

 

19:36

Már saját tanácsadói is Zelenszkij ellen fordulnak

Szokatlanul kritikus írás jelent meg Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről a Time magazinban, amely egy éve még az év emberének választotta; a saját tanácsadói szerint ugyanis Ukrajna vezetője egyre rosszabb elmeállapotban van, magát a megváltónak képzeli, és úgy érzi, hogy a Nyugat elárulta, mert a szövetségesei még mindig a korrupcióról beszélnek.

17:21

Kifulladt az ukrán ellentámadás

Az ősz megérkeztével sem sikerült áttörést elérnie az ukrán ellentámadásnak és elérni valamelyik célpontját – Tokmak, Bergyanszk vagy Vaszilivka városát – miközben a további előretörést akadályozzák az aknamezők, az orosz légicsapások vagy épp a szükséges felszerelés hiánya és a csapatok kifulladása.

17:01

Az ENSZ szerint Oroszország a felelős a hrozai rakétatámadásért

Az ENSZ ukrajnai emberi jogi megfigyelőmissziója kedden közzétett jelentésében leszögezte: „alapos okkal feltételezhető”, hogy október 5-én Oroszország intézett szándékos, célzott rakétacsapást a kelet-ukrajnai Harkiv megyei Hroza falu ellen. A támadás következtében 59 civil vesztette életét, köztük egy nyolcéves gyermek.

16:14

Orosz katonák öltek meg egy ukrán családot

Ukrán tisztviselők számoltak be arról, hogy holtan találtak egy kilenctagú családot az orosz erők által megszállt Vonovakta településen. A család minden tagját lelőtték, az áldozatok között két kisgyermek is volt. A tisztviselők szerint a családot október 27-én végezhették ki az orosz katonák, amikor nem voltak hajlandók átadni nekik a házukat – tudósított a BBC.

10:40

Kilencezernél is többen érkeztek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 5045-en léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4233-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 37 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

bahmut ukrajna orosz-ukrán háború Oroszország Szergej Sojgu
Kapcsolódó cikkek