Közélet

Orosz légvédelmi rendszert semmisítettek meg az ukrán erők

Az ukrán jelentések szerint az oroszok közel ezer katonát veszítettek egy nap alatt, egyre több irányból próbálnak előrenyomulni.

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz légvédelmi rendszert hétfőre virradóra a Krím-félsziget nyugati részén. A támadást az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának stratégiai kommunikációs központja erősítette meg Telegram-oldalukon.

Combat readiness and experience training of 57th Brigade of Ukrainian army in DonetskDONETSK, UKRAINE - MAY 08: A soldier fires a rocket gun as Ukrainian soldiers in the Donetsk region, where the country's most intense clashes occur, attend intensive combat training by using both domestic and foreign weapons amid Russia-Ukraine war in Donetsk, Ukraine on May 08, 2023. Infantry is always prepared in a conflict where heavy weaponry like aircraft, helicopters, tanks and other heavy armored vehicles, artillery systems, and mortars are widely deployed on frontline. Combat readiness and experience training of the 57th Brigade of the Ukrainian army continues in Donetsk. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg egy nap alatt „mintegy 860” katonát vesztett el Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig már közel 300 ezret.

Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz repülőgépet, 15 harckocsit, 14 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, valamint húsz drónt.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában arról beszélt, hogy a Donyeck megyei Bahmut térségében az orosz csapatok jelentősen megerősítették katonai jelenlétüket, és a védekezésről támadásra tértek át. Elmondta, hogy az orosz csapatok a Harkiv megyei Kupjanszk téréségében is aktívan támadnak, egyszerre több irányba próbálnak előrenyomulni.

Az ellenség akcióit sűrű tüzérségi és aknavetőtűz támogatja. A kamikaze drónok használata folyamatosan növekszik. Ugyanakkor katonáink szakszerű és összehangolt fellépésének köszönhetően az ellenség súlyos veszteségeket szenved

– mondta Szirszkij.

Az éjjel Ukrajna több megyéjét is orosz drónok támadták meg. Az orosz erők 12 Sahid drónnal és két H-59 manőverező robotrepülőgéppel támadták Ukrajnát, de az ukrán erők valamennyit a levegőben megsemmisítették.

 

ukrajna orosz-ukrán háború légvédelem Krím félsziget
Kapcsolódó cikkek