Közélet

Orosz–ukrán háború 586. napja – Friss hírek

Mindenki nyugtat, Amerikában és Európában is, hogy Ukrajna támogatottsága nem apad el.

Az amerikai elnök vasárnap azt mondta, hogy „beteg és belefáradt” a belpolitikai cselekményekbe, és arra kérte a republikánusokat, hogy támogassák a kongresszusban az Ukrajnának nyújtott több segélyt. Mindeközben Volodimir Zelenszkij vasárnapi beszédében kijelentette, hogy semmi sem tudja meggyengíteni országa támogatottságát az Oroszország elleni harcában. 

Fotó: AFP

Mindezt egy nappal azután mondta, hogy az Egyesült Államok Kongresszusa elfogadta az ideiglenes finanszírozási törvényt, amely nem tartalmazza Ukrajna támogatását. Joe Biden szerint azonban „semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg, hogy az amerikaiak Ukrajna támogatását megszakítsák”. Mind a két nagy amerikai párt szenátora kiadott egy nyilatkozatot Kijev mellett, mondván, Washington továbbra is meg fogja adni a szükséges támogatást Urajnának. Az orosz–ukrán háború kitörése, vagyis 2021 januárja óta az Amerikai Egyesült Államok több mint 44 milliárd dollár értékű támogatást nyújtott Ukrajnának.

Ezzel szemben Josep Borrell, az külpolitikai főképviselője vasárnapi kijevi látogatásán azt mondta, hogy a blokk „hosszú távú biztonsági kötelezettségvállalásokat készít elő Ukrajna számára”. „Ukrajnának több képességre van szüksége, és gyorsabban van szüksége rájuk” – mondta az X-en közzétett nyilatkozatában. Elmondta, hogy Umerov védelmi miniszterrel folytatott első személyes találkozóján tárgyalt a „folyamatos uniós katonai segítségnyújtásról”. Borrell ismételten súlyos vádakkal illette Vlagyimir Putyin orosz elnököt a gabonaegyezmény felfüggesztéséért, mely a háború ellenére lehetővé tette az ukrán exportot a Fekete-tengeren keresztül. Az orosz lépésnek éhínség lesz a következménye, mert világszerte sok embernek nem lesz mit ennie – idézte Borrellt jelentésében az Európai Külügyi Szolgálat. A főképviselő emlékeztetett arra, hogy Ukrajna a legutóbbi időkig az ENSZ Világélelmezési programjának legnagyobb gabonaszállítója volt.

 

18:09

Északi Áramlat: most Észak-Korea mutogat az Egyesült Államokra

Az Északi Áramlat egy éve történt szabotázsával kapcsolatban minden alkalommal, amikor válaszokat kapunk, újabb kérdések merülnek fel. Ukrajna tagadja a robbantásban való részvételét, miközben Oroszország és most Észak-Korea is a nyugat felé mutogatnak.

17:30

Oroszország szerint a német külügyminiszternek elment az esze: Luhanszk nem lesz az EU része

Ostobaságnak és beteges képzelgésnek nevezte az orosz örvényhozás egyik tagja azt, hogy Luhanszk valaha is az Európai Unió része legyen. Az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja, Dmitrij Belik kijelentette, hogy Luhanszk Oroszország része, így a német külügyminiszter szavai azt bizonyítják, hogy alkalmatlan a munkájára.

16:25

Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig terjedhet az Európai Unió

A német külügyminiszter az Európai Unió Tanácsának kijevi ülése után beszélt arról, hogy komolyan gondolják Ukrajna EU-csatlakozását. Annalena Baerbock szerint a közösség határai Lisszabontól Luhanszkig terjedhetnek majd. Ukrajna ugyan megkapta tavaly a tagjelölti státuszt az EU-ban, azonban szakértők többször is jelezték, hogy a tényleges belépése a közösségbe lehetetlen.

13:09

Váratlanul felbukkant Prigozsin fia, aki át akarja venni a Wagner csoport vezetését

Miközben Vlagyimir Putyin szinte már rábízta a Wagner csoport vezetését Andrej Trosev parancsnokra, hirtelen megjelent Moszkvában Pavel Prigozsin, aki meg akarja szerezni a zsoldossereg irányítását. Jevgenyij Prigozsin 25 éves fia az orosz nemzeti gárdával tárgyal a magánhadsereg megszerzéséről. A múlt héten Vlagyimir Putyin Trosevet bízta meg azzal, hogy szervezze újra a Wagner csoportot.

12:29

Észak-Korea „második atomcsapás” tengeralattjárókat venne Moszkvától

Észak-Korea számára az ukrajnai háború hozta el a nagy lehetőséget: a „kitaszítottak” táborához csapott Oroszországgal demonstratív szolidaritást vállalva hozzájutni Moszkva legújabb nukleáris haditechnikájához. Ezzel Kim Dzsongun, a phenjani diktátor megkapná a „második nukleáris csapásmérés” képességét.

11:32

Az orosz-ukrán háború fő hadszíntere a levegőben van, rakéták és drónok záporoznak Ukrajna fölött

Miközben az ukrán hadsereg igyekszik sikereket elérni a földön, Donyeck és Zeporizzsja megyékben, addig az oroszok a drónokra és rakétákra bízzák a háborút. Éjszakánként folyamatosa légi csapásokról számolnak be Ukrajnában, miközben a kijevi csapatok csak nagyon lassan közelítenek Melitopol felé.

11:16

Biden és Borrell után az IMF is tovább pénzelné az ukránokat – Fico a kakukktojás

Az ukránok várhatóan még az év végéig megkapják a Nemzetközi Valutaalap-hitel harmadik részletét, mintegy 900 millió dollárt. Joe Biden amerikai elnök közben további 24 milliárdot kért a számukra, míg Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője évi ötmilliárd eurót mozgósítana. A szlovákiai választások hétvégi győztese, Robert Fico viszont arról beszélt, hogy fegyverek helyett inkább humanitárius segítség kell az ukránoknak.

Biden Borrell ukrán orosz háború Ukrajna Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek