Közélet

Oroszország nukleáris terrorizmussal vádolja Ukrajnát

Moszkva szerint egy ukrán drón lecsapott az orosz atomhulladék-telepre, katasztrófát kockáztatva.

Egy ukrán drón a nyugat-oroszországi Kurszk erőmű nukleárishulladék-tárolójába zuhant csütörtökön, megrongálva annak falait – közölte szombaton az orosz külügyminisztérium, és felszólította a többi kormányt, hogy ítéljék el az esetet, mint nukleáris terrorcselekményt.

Soldier,Ties,Grenade,Blow,Up,An,Enemy,With,Military,Drone.
Nyugati alkatrészekből állt a drón az oroszok szerint.
Fotó: Zysko Sergii

Ukrajnának tudnia kellett, hogy tettei teljes körű nukleáris katasztrófát okozhattak volna, amely számos más országot is érintett volna – idézte az orosz külügyet a Reuters.

Felszólítunk minden kormányt, hogy határozottan ítélje el Kijev barbár cselekedeteit, amelyek rendkívül veszélyesek és helyrehozhatatlan következményekkel járhatnak

– mondta Maria Zakharova, a külügyminisztérium szóvivője.

Oroszország és Ukrajna rendszeresen vádolta egymást azzal, hogy felelőtlen támadásokkal nukleáris csapást kockáztatnak. Moszkva pénteken közölte, hogy meghiúsította a csütörtöki dróntámadást, Zakharova elmondta, hogy egy robbanóanyaggal felszerelt drón megrongálta a nukleáris hulladékkezelő létesítmény falait, másik kettő pedig az egyik adminisztratív épületegyüttest.

Szocsi felett is támadtak az ukrán drónok

Ukrán drónokat lőttek le a Fekete-tenger felett Szocsi déli részének közelében, közölte az orosz védelmi minisztérium. Az orosz hadsereg azt nyilatkozta, hogy meghiúsította a „kijevi rezsim terrortámadását”, amikor a légvédelmi erők két drónt semmisítettek meg reggel 7 óra körül.

Az előzetes adatok szerint az atomerőmű elleni támadásban használt drónok nyugati országok által szállított alkatrészeket használtak – mondta, hozzátéve, hogy egy ilyen támadáshoz Ukrajna szövetségesei engedélye kellett, vagy ők rendelték meg.

A kurszki üzem a támadás után közölte, hogy nem történt áldozat, a sugárzás szintje és működése normális volt.

Oroszország júliusban arról panaszkodot , hogy egy ukrán drón eltalált egy lakóházat Kurcsatovban, a kurszki atomerőmű-hűtő tó partján épült városban.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálata tavaly augusztusban közölte, hogy megerősítették a nukleáris létesítmények biztonságát.

 

Ukrajna drón nukleárishulladék csapás támadás
Kapcsolódó cikkek