Közélet

Stoltenberg szerint nincs semmi etikátlan a fegyvergyártásban

A NATO főtitkára szerint a bátorság önmagában nem fogja el a harci drónokat.

Nincs semmi etikátlan abban, ha fegyvereket gyártanak a NATO-tagországok védelmére – hangsúlyozta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az észak-atlanti szövetség Stockholmban tartott ipari fórumán szerdán.

Fotó: AFP

Egyes befektetők abban a tévhitben élnek, miszerint a védelmi ipar valamiért nem etikusan működik – mondta a fórum első napján a főtitkár.

Azonban semmi etikátlan nincs abban, ha fegyvereket gyártunk a NATO-szövetségeseink védelmére, nincsen semmi etikátlan a szabadságunk megvédésében, nincsen semmi etikátlan az ukrán katonák támogatásában, hogy megvédjék a hazájukat

– fogalmazott Stoltenberg. Hozzátette, hogy ipar nélkül védelem, elrettentés és biztonság sem létezne. A norvég politikus elmondta, hogy a legtöbben azt hitték, hogy Oroszország pár nap alatt legyőzi az ukránokat, azonban Ukrajna a várakozásokat felülmúlva ellenállást tanúsított.

Kiemelte, hogy a bátorság nem állítja meg a harci drónokat, és a hősiesség nem fogja el a rakétákat, emiatt Ukrajnának sürgősen szüksége van nagy mennyiségű és kiváló minőségű fegyverekre a saját védelme érdekében.

Fogadjunk, nem tudta, hogy szárítja a NATO az ejtőernyőket

Kombinált Légikikötő létesítményt hoz létre a Strabag a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén Pápán, ahol épp bokrétaünnepséget tartottak. Aki eddig nem tudta elképzelni, hogyan szárítják az ejtőernyőket a létesítményt használó NATO-tagállamok, a fotókat böngészve most fogalmat nyerhet róla.

Stoltenberg üdvözölte a példátlan támogatását az Ukrajnába szállított tankok, F-16-os vadászrepülők és lőszerek kapcsán, viszont elmondása szerint ezáltal megfogyatkozott a szövetség fegyverkészlete, így a fegyvergyártás fokozására lesz szükség a jövőben.

A kétnapos találkozón iparági vezetők, magas rangú NATO-parancsnokok és svéd tisztségviselők vesznek részt.

 

Ukrajna orosz-ukrán háború szövetség Stoltenberg fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek