Közélet

Szabotázsgyanú után fokozza a járőrözést a Balti-tengeren a NATO

AWACS felderítőgépek, drónok és aknaszedő hajók is segítik a védekezést.

A tenger mélyén fekvő infrastruktúra károsodása után a NATO és szövetségesei fokozzák a járőrök számát a Balti-tengeren – olvasható az észak-atlanti szövetség honlapján. Az intézkedések között további megfigyelőrepülések is vannak, többek között az AWACS felderítőgépekkel és drónokkal, de négy aknaszedő hajót is a térségbe vezényeltek.

18 September 2023, Latvia, Ventspils (windau): Warships from various nations are taking part in the major maritime maneuver "Northern Coasts 23" in the Baltic Sea off the coast of Latvia. The naval maneuver, which will take place under German leadership until Sept. 23, 2023, aims to practice tactical procedures for national and alliance defense in near-coastal waters. The exercise, which is also intended to strengthen cooperation between countries in the Baltic Sea region, involves 3,200 servicemen and women from 14 nations. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa (Photo by BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A ügyvivő szóvivője, Dylan White elmondta, hogy figyelik a helyzetet, és folyamatosan alkalmazkodnak is hozzá, hogy megőrizzék a szövetségesek, Finnország és Észtország, valamint a partner Svédország biztonságát.

Az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázs óta a NATO már fokozta a járőrök számát a kritikus infrastruktúra közelében, sőt 

kifejezetten a tenger mélyén fekvő infrastruktúra védelmét célzó központot is létrehozott.

A hónap elején a Finnországot Észtországgal összekötő balti-tengeri gázvezetéken észleltek szivárgást, a vezetéket le is kellett állítani. A károsodást mechanikai hatást okozhatta az első vizsgálatok szerint.

 

Finnország szabotázs orosz-ukrán háború Észtország NATO
Kapcsolódó cikkek