Közélet

Szaúd-Arábia jegeli a tárgyalásait Izraellel

Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – történelmi precedenst teremtve – még Ebrahim Raiszí iráni elnököt is felhívta.

Szaúd-Arábia a közel-keleti háború eszkalálódására tekintettel jegeli az Izraelhez fűződő kapcsolatai normalizálására irányuló – az Egyesült Államok által is ösztönzött – tárgyalásokat, ezzel külpolitikai prioritásainak átgondolását jelezve – értesült a Reuters a rijádi kormányhoz közel álló köröktől.

April 4, 2023, Saudi Arabia, Saudi Arabia, Saudi Arabia: Saudi Arabian Crown Prince Mohammed bin Salman chairs the Cabinet session in Saudi Arabia on April 4, 2023. Saudi Arabian Crown Prince Mohammed Bin Salman Chairs The Cabinet Session April  , 2023
A szaúdi koronaherceg még Teheránt is felhívta. Fotó: Saudi Press Agency / Northfoto

Az Izrael és a Hamász palesztin csoport közötti háború emellett arra késztette a királyságot, hogy felvegye a kapcsolatot Iránnal. Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg – történelmi precedenst teremtve – először telefonált Ebrahim Raiszí iráni elnöknek, miközben Rijád egyszersmind megpróbálja megakadályozni az erőszak terjedését a régióban.

A bennfentes információk szerint halasztást szenved a tárgyalások megkezdése, amely pedig kulcsfontosságú feltétele az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által megkötni kívánt védelmi szerződésnek.

Amíg az Irán által támogatott Hamász október 7-én ki nem robbantotta a háborút, mind az izraeli, mind a szaúdi vezetők szerint a tárgyalások folyamatosan haladtak egy olyan megállapodás felé, amely átformálhatta volna a Közel-Keletet.

Szaúd-Arábia, amely az iszlám szülőhelye és két legszentebb helyének otthona, a háború kitöréséig többször jelezte: nem hagyja, hogy az amerikai védelmi szerződésre való törekvését kisiklassák, még akkor sem, ha Izrael nem tesz jelentős engedményeket a palesztinoknak az államiságra irányuló törekvésükben – szivárgott ki korábban.

A palesztinokat háttérbe szorító megközelítés azonban az új helyzetben feldühíthetné az arab világot.

 

normalizálás izraeli háború Egyesült Államok Szaúd-Arábia Hamász
Kapcsolódó cikkek