Közélet

Több humanitárius segély nyújt a Gázai övezetnek Norvégia

Oslo szerint elfogadhatatlan a Gázai övezet blokádja. Norvégia megemeli a segély összegét.

Elfogadhatatlannak nevezte pénteken Norvégia, hogy az izraeli hadsereg blokád alá vonja a Gázai övezetet a Hamász iszlamista szervezet támadása után, és bejelentette, hogy növelni fogja az övezetben élőknek szánt humanitárius segélyezés mértékét. A skandináv ország hetven millió norvég koronával (2,7 milliárd forint) növeli a Gázai övezet civil lakosságának nyújtott humanitárius segély összegét.

An Israeli army self-propelled howitzer fires rounds towards the Gaza Strip in southern Israel on October 13, 2023. Palestinians carried belongings through the rubble-strewn streets of Gaza City October 13 in search of refuge as Israel's army warned residents to flee immediately before an expected ground offensive in retaliation against Hamas for the deadliest attack in Israeli history. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

A támogatást a lehető leggyorsabban folyósítják az ENSZ ügynökségein és norvég humanitárius szervezeteken keresztül, a pénzt élelmiszerre, gyógyszerekre, ivóvízre és egyéb létfontosságú cikkekre fordítják – közölte Anniken Huitfeldt norvég külügyminiszter.

Anniken Huitfeldt az NRK rádióban úgy fogalmazott, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, de nem élhet minden létező és elképzelhető eszközzel. Hozzátette, hogy azért ítéli el a Gázai övezet blokádját, mert nagyon sok embernek kell elhagyni az otthonát, miközben ezek az emberek nem jutnak élelmiszerhez, sem gyógyszerekhez.

Norvégia 2022-ben több mint 900 millió norvég koronával támogatta a palesztinokat, ez tartalmazott humanitárius, illetve hosszú távú fejlesztési segélyt és az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalának (UNRWA) támogatását.

Az izraeli gyalogsági egységek és tankok behatoltak Gázába

Az izraeli védelmi erők a Fox News hírügynökségnek azt nyilatkozták, hogy gyalogos erői és tankjai pénteken behatoltak a Gázai övezetbe, hogy lokalizált rajtaütéseket hajtsanak végre.

 

 

Gázai övezet izraeli háború Hamász Norvégia humanitárius segély
Kapcsolódó cikkek