Közélet

Több száz épület a föld színével lett egyenlő a Gázai övezetben

Több száz épület teljesen megsemmisült a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban.

Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott

– mondta Mahmúd Basszal, a Hamász ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

Gáza, 2023. október 27.
Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 7000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
MTI/AP/Abed HaledGáza, 2023. október 27.Izraeli légitámadásban lerombolt házak romjai Gázában 2023. október 27-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 7000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.MTI/AP/Abed Haled
Rengeteg épület dőlt össze Gázában.
Fotó: Abed Haled

Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra

– tette hozzá.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy kórházakból folytat háborút és élő pajzsként használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

A man sits amid the destruction following Israeli strikes on Al-Shatee camp in Gaza City on October 28, 2023. Israeli air strikes destroyed hundreds of buildings in the Gaza Strip overnight, the civil defence service in the Hamas-controlled Palestinian territory said on October 28. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Palesztin férfi ül háza hűlt helyén.
Fotó: AFP

Félreértés, ez még nem a totális háború: az izraeli védelmi erők tisztázták, mi történik most Gázában

Az izraeli háború péntek esti fejleményeiről elterjedt az az értelmezés, hogy megindult a zsidó állam régóta ígért offenzívája Gázában. Csakhogy ezt a haderő cáfolja.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok. A háborút az robbantotta ki, hogy a Hamász október 7-én súlyos és kegyetlen támadást indított izraeli települések ellen.
 

 

izraeli háború bombázás Hamász
Kapcsolódó cikkek