„Bonyodalmakkal teli időkben találkozunk Európa vezetőivel Brüsszelben: Oroszország Ukrajna elleni háborúja mellett a Hamász terroristáinak Izrael elleni támadása is megkívánja figyelmünket” – mondta Ursula von der Leyen a brüsszeli EU-csúcsot megelőző interjújában.

Plenary session of the European Parliament
13 September 2023, France, Straßburg: Ursula von der Leyen (CDU, EPP Group), President of the European Commission, stands in the European Parliament building and speaks. (Shot with a tilt lens and thus shifted focus plane) In her State of the Union 2023 speech, Commission President von der Leyen intends to outline the priorities and flagship initiatives for the coming year. It is the last speech of this legislative period in the run-up to the 2024 European elections. Photo: Philipp von Ditfurth/dpa (Photo by Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Philipp von Ditfurth

Az Európai Bizottság elnöke hozzátette: a Hamász terrortámadása most már a palesztinok életét veszélyezteti, így ártatlan civilek tömegeit indítja kényszerűségből útnak egy biztonságos jövőt keresve, akik nagy számban Európa felé veszik az irányt.

Ezen nehéz és fájdalmas kihívásokkal szembesülve az Európai Uniónak egységesen és gyorsan kell fellépnie

– fejtette ki Von der Leyen.

A bizottság egyidejűleg támogatja Ukrajnát és a gázai civileket, hogy meg tudjon előzni egy menekülthullámot, mindehhez azonban pénzre van szüksége – a szükséges anyagi háttér biztosítása érdekében ezért Von der Leyen be is nyújtott már egy javaslatcsomagot a parlament elé, melynek vitájára a mai, illetve holnapi napon kerül majd sor – tette hozzá a bizottság elnöke rövid sajtótájékoztatója végeztével.

Orbán Viktor: aki a migrációt támogatja, az a terrorizmust is támogatja

A magyar miniszterelnök a brüsszeli EU-csúcsra érkezve fejtette ki véleményét.

Az Európai Tanács ülésén az EU-tagállamok vezetői vesznek részt, köztük Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor, a még hivatalban lévő Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Emmanuel Macron francia államfő és meghívott vendégként az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde is.

A csúcson a tanács honlapjára feltöltött agenda szerint szó lesz az Ukrán helyzetről, a közel-keleti konfliktusról, az Unió gazdaságának kihívásairól és helyzetéről, a migrációról, ugyanakkor a 2021–2027 közt érvényben lévő költségvetési terveket is felülvizsgálhatják majd a képviselők. 

„Ukrajna Waterloo, ahol az oroszok az amerikaiakkal küzdenek” – így melegített be az EU-csúcsra készülő kormányfő

„Ukrajna uniós csatlakozását támogatjuk, de Ukrajna a legkorruptabb ország a világon” – ezt Robert Fico, a frissen megválasztott szlovák kormányfő jelentette ki a ma kezdődő EU-csúcs előtt, miután ismertette a kabinetjének álláspontját az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban. A régi-új miniszterelnök csütörtök reggeli meghallgatása igazán emlékezetesre sikeredett.