Az Európai Bizottság alelnöke megdicsérte hétfőn Ukrajna korrupcióellenes harcát, figyelmeztetett azonban, hogy további erőfeszítések szükségesek, ha az ország csatlakozni akar az Európai Unióhoz.

International Media Congress "Content Convention" in Mainz
Az Európai Bizottság alelnökének tetszik, amit most lát.
Fotó: AFP

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett: a bizottság novemberben javasolta, hogy a 27-ek formálisan is kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat, ha Kijev teljesít még jó néhány előfeltételt, többek között további korrupcióellenes intézkedéseket tesz.

Vera Jourova kijevi látogatásán 

összehasonlította az ukrajnai helyzetet a 2017-essel, és mint mondta, lenyűgözte a haladás.

„Annak idején nem éreztem az energiát és az erős elhatározást. Most teljesen más országban vagyok a 2017-essel összehasonlítva. Azt hiszem, az ukránoknak elegük lett a régi Ukrajnából, és új rendszert akarnak. Jól működő intézményeket akarnak látni, azt, hogy minden szinten kivizsgálják és büntetik a bűnszövetkezetben elkövetett korrupciót, nemcsak a nagy halakat, hanem a kicsiket is” – fogalmazott.

Jourova azonban hozzátette, hogy sok még a teendő, többek között törvényben kell szabályozni a lobbitevékenységet. „Jó törvények, erős intézmények és megfelelő emberek kellenek, akik elvégzik a szükséges munkát. Erős érzésem, hogy ez most így lesz” – tette hozzá.

Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Bakhmut
A korrupció még a lőszerhiányt is fokozza Ukrajnában.
Fotó: Anadolu via AFP

Jourova azt is hangsúlyozta, hogy az EU-nak „át kell gondolnia a befogadóképességét”, amikor új tagok csatlakozásáról van szó, és ehhez kell igazítania a rendszert. A tagsági tárgyalások évekig tartanak, mivel a tagjelölteknek széles körű jogi és gazdasági kritériumoknak kell megfelelniük a csatlakozás előtt. Az EU emellett nemigen lelkesedik azért, hogy egy olyan országot vegyen fel a tagjai közé, amelyik háborúban áll.

Ukrajnában az utóbbi napokban menesztették többek között a kibervédelmi vezetőt és helyettesét is, miután a korrupcióellenes ügyészség 600 millió forintos sikkasztás miatt nyomoz, és a súlyos korrupció még a lőszerhiányt is fokozza.

Jourova véleményét azonban Európában sem osztja mindenki, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság korábbi elnöke szerint Ukrajna „a társadalom minden szintjén korrupt”, minden eddigi erőfeszítése ellenére nem áll készen az uniós tagságra.