Közélet

A Hamász utakat aknáz alá több palesztin városban

Az izraeli közlés szerint a veszély nemcsak városokat, hanem menekülttáborokat is érint.

A Hamász irányításával iszlamista szervezetek robbanószerkezeteket telepítenek az utakra Ciszjordániában – jelentették az izraeli biztonságiak kedd reggel. Az információt a Jediót Ahronót című újság hírportáljának, a Ynetnek nyilatkozó biztonsági források is megerősítették, hozzátéve, hogy Ciszjordánia polgári infrastruktúrája a célpont több városban is.

A Hamász fegyveresei aláaknázzák a forgalmas utakat
Fotó: Haitham Imad/EPA/MTI

Az izraeli biztonságiak azt nyilatkozták, hogy „továbbra is azon fogunk dolgozni, hogy feltárjuk és hatástalanítsuk a haderőinket és cselekvési szabadságunkat veszélyeztető szerkezeteket”. Elmondásuk szerint a polgári infrastruktúra elleni támadás több ezer embert, köztük gyermekeket is veszélyeztet nap mint nap.

Ahol felmerül a pokolgép gyanúja, – a dzseníni menekülttáborban, Núr as-Sámszban vagy más helyeken –, ott a központi parancsnokság alatt álló mérnöki erők gondoskodnak a hatástalanításáról

– tették hozzá.

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg razziáján hétfő este Rámalláh közelében letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét, Dzsuma Abdullah al-Taijját. Korábban azért ült izraeli börtönben, mert terrorista sejtet hozott létre Rámalláh térségében, amely több tucat fegyveres támadást hajtott végre izraeliek ellen.

Az izraeli hadsereg kora reggel rajtaütést hajtott végre a terrorista infrastruktúra felszámolására Núr as-Sámsz menekülttáborban és Tulkarem körzetében. A katonai szóvivők jelentése szerint a hadművelet során tűzharc tört ki, melyben drónnal légi támadást hajtottak végre a terroristák ellen, s legkevesebb egy palesztin fegyveres életét vesztette.

Izrael a háború után is megszállva tartaná Gázát

A háború után is lesz biztonsági felelőssége Izraelnek a Gázai övezetben, mégpedig határozatlan ideig – mondta Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. A kormányfő szerint az október 7-i mészárlás bebizonyította, hogy mi történik, ha Izrael nem vállalja ezt a felelősséget, hiszen ennek eredménye a Hamász terrorizmusának elképzelhetetlen kirobbanása lenne.

 

 

Ciszjordánia izraeli háború Izrael Hamász pokolgép
Kapcsolódó cikkek