Közélet

Izrael a háború után is megszállva tartaná Gázát

Benjámín Netanjáhú a Gázai övezet határozatlan ideig tartó megszállásáról beszélt egy amerikai tévécsatornának.

A háború után is lesz biztonsági felelőssége Izraelnek a Gázai övezetben, mégpedig határozatlan ideig – mondta hétfő éjjel az ABC tévécsatornának nyilatkozva Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök. A kormányfő szerint az október 7-i mészárlás bebizonyította, hogy mi történik, ha Izrael nem vállalja ezt a felelősséget, hiszen annak eredménye a Hamász terrorizmusának elképzelhetetlen kirobbanása. Netanjáhú szavai arra utalnak, hogy Izrael a háború után is megszállása alatt tartaná a Gázai övezetet, hasonlóan a 2005 előtti állapothoz vagy épp Ciszjordániához, amely jelenleg is az izraeli hadsereg okkupációja alatt van.

An Israeli artillery crew prepares shells at a position near the border with the Gaza Strip in southern Israel on November 6, 2023 amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas in the Gaza Strip. (Photo by JACK GUEZ / AFP)
Fotó: AFP

Az interjú során Netanjáhú megerősítette azt az izraeli álláspontot, amely szerint a túszok szabadon engedése előtt szó sem lehet tűzszünetről, leszámítva néhány, a humanitárius segélyek célba jutását vagy egy-egy túsz hazatérését segítő egy-két órás fegyvernyugvást. Ugyanakkor úgy vélte, hogy 

a tűzszünet csak hátráltatná a háborús erőfeszítéseket és a túszok kiszabadítását is.

„Ahogy az Egyesült Államok sem egyezne bele egy tűzszünetbe Pearl Harbor vagy szeptember 11. után, úgy Izrael sem egyezik bele egy tűzszünetbe a mészárlás után. A tűzszüneti felhívás arról szól, hogy Izrael adja meg magát a Hamásznak, a barbárságnak és a terrorizmusnak, ezért ez nem fog megtörténni” – fogalmazott az izraeli miniszterelnök.

A Joe Biden amerikai elnökkel való esetleges nézeteltérésekről szólva Benjámín Netanjáhú Izrael nagy támogatójának nevezte az amerikai elnököt, akivel  egyetértenek abban, hogy humanitárius segélyekre van szükség, amit be is engednek Gázába. Azonban azt nem szeretnék, ha a Hamász nagyobb veszélyt jelentene az izraeli katonákra.

A személyes felelősségét firtató kérdésre válaszolva pedig az izraeli kormányfő elmondta, hogy ő lesz az első, aki a kemény kérdésekre válaszolni fog. Az emberek biztonságának megóvása a kormány feladata ugyanis, ami világos, hogy nem sikerült.

 

izraeli háború túsz Hamász tűzszünet Benjamin Netanjahu
Kapcsolódó cikkek