Közélet

Alex Jones inkább fenntartja a luxus életmódját, de nem fizet kártérítést a megölt gyerekek hozzátartozóinak

A Sandy Hook Általános Iskolában lelőtt iskolások családtagjai az eredeti kártérítésükkel szemben sokkal kevesebb pénzt követelnek már az Infowars nevű összeesküvéselmélet-gyártó oldal vezetőjétől.

A Sandy Hook Általános Iskolában megölt gyerekek hozzátartozói közel 1,5 milliárd dollárra perelték az Infowars nevű összeesküvéselmélet-gyártó oldal vezetőjét. A bíróság megítélte a kártérítést a családoknak, azonban a felperesek azóta sem kapták meg a pénzüket. 

Alex Jones Speaks To The Media Outside The Sandy Hook Trial In Waterbury, ConnecticutWATERBURY, CONNECTICUT - SEPTEMBER 21: InfoWars founder Alex Jones speaks to the media outside Waterbury Superior Court during his trial on September 21, 2022 in Waterbury, Connecticut. Jones is being sued by several victims' families for causing emotional and psychological harm after they lost their children in the Sandy Hook massacre. A Texas jury last month ordered Jones to pay $49.3 million to the parents of 6-year-old Jesse Lewis, one of 26 students and teachers killed in the shooting in Newtown, Connecticut. (Photo by Joe Buglewicz/Getty Images)
Fotó: Joe Buglewicz / Getty Images

Alex Jonest először

965 millió dollárnyi (több mint 438 milliárd forint) kártérítésre, majd további 473 millió dollár (191 milliárd forint) kifizetésére kötelezte a bíróság nyolc panaszos részére

– akik elvesztették gyermeküket a Sandy Hook Általános Iskolában történt lövöldözésben –, mert azt állította, hogy az áldozatok színészek voltak, és a fegyverkorlátozás kikényszerítése miatt rendezték meg a mészárlást. 

A The Hill cikke szerint a családok az eredeti kártérítésükkel szemben, 10 év alatt most már 85 millió dollárt kérnek az alperestől. A családok ügyvédei azt is mondták, hogy a javaslat járható módja annak, hogy lezáruljon a kártérítés kifizetése, miközben Alex Jones magáncsődöt is jelentett. Az élesen megfogalmazott dokumentumban az ügyvédek továbbra is azzal vádolták az Infowars műsorvezetőjét, hogy 

nem fogja vissza a személyes kiadásait, továbbra is extravagáns életmódot folytat és bizonyos pénzügyi dokumentumokat nem oszt meg a felperesekkel.

Az ügyvédek két lehetőséget ajánlottak Jonesnak: felszámolja a birtokát, és a befolyt összegből kifizeti a családokat, vagy 10 éven keresztül legalább évi 8,5 millió dollárt fizet nekik. 

Egy húszéves követte el az egyik legvéresebb iskolai lövöldözést

Egy mentális problémákkal küzdő fiatal 2012-ben golyóálló mellényben, két pisztolyt és egy gépkarabélyt vitt magával az iskolába. Tanteremről tanteremre járva válogatás nélkül lőtt mindenkire. Mire valaki hívta a 911-et, és a rendőrök a helyszínre érkeztek, a húszéves Adam Lanza öngyilkos lett.

Összesen 20 gyereket és hat pedagógust ölt meg a Sandy Hook Általános Iskolában. 

Alex Jones a műsorában többször is elmondta, hogy a lövöldözést csupán megrendezték. A lövöldözésben meghalt gyerekek családtagjai beperelték Jonest, októberben Christopher Lopez csődbíró pedig úgy döntött, hogy az összeesküvés-elméletekről hírhedté vált férfi nem használhat csődvédelmet annak érdekében, hogy elkerülje a kártérítés kifizetését. A hozzátartozók a tárgyalásokon arról beszéltek, hogy Jones hívei zaklatták és fenyegették őket, sőt személyesen is inzultálták a gyászoló családokat, és azzal vádolták meg őket, hogy csupán statiszták és a gyermekeik nem is léteztek.

 

Alex Jones Infowars Sandy Hook Általános Iskola lövöldözés
Kapcsolódó cikkek