A palesztin államiság kérdése ismét előtérbe került az Izrael és a Hamász között folyó háború miatt, de tudósok, diplomaták és nemzetek sem értenek egyelőre egyet abban, létezik-e az egyáltalán.

Demonstration in solidarity with Palestinians in Washington11/04/2023 Washington DC, USA. People carry mock coffins covered with the Palestinian flag during a demonstration of solidarity with Palestinians.
Demonstrators gathered in Freedom Plaza for a rally supporting Palestinians in Washington, DC, on November 4, 2023. The rally came in the wake of a tragic conflict that began on October 7, 2023, when Palestinian Hamas militants from the Gaza Strip launched a surprise attack in southern Israel, resulting in thousands of casualties, both Israeli and Palestinian. This escalation led Israel to declare war on Hamas in Gaza the following day. (Photo by Ali Khaligh / Middle East Images / Middle East Images via AFP)
A háború kirobbanása óta világszerte tömegek követelnek független palesztin államot.
Fotó: AFP

Az államisággal kapcsolatban két teória létezik, emlékeztetett összeállításában a Deutsche Welle internetes kiadása: a deklaratív és a konstitutív. Előbbi szerint akkor beszélünk államról, ha az megfelel az 1933-as Montevideói Egyezmény foglaltaknak, vagyis területén állandó népesség él, meghatározottak a határai, van saját kormánya és képes kapcsolatra lépni más államokkal.

A konvenció kimondja, hogy egy állam politikai létezése „független más államok elismerésétől”. „Az államnak már az elismerés előtt is joga van megvédeni integritását és függetlenségét, gondoskodni a megőrzéséről és a jólétéről, és ebből következően úgy szervezni magát, ahogyan azt jónak látja, törvényt alkotni az érdekeiről, igazgatni a szolgáltatásait, és meghatározni a bíróságai joghatóságát és hatáskörét” – fogalmaz a dokumentum.

A második, konstitutív elmélet viszont Montevideói Egyezménnyel ellentétben azt állítja, hogy egy állam csak akkor tekinthető államnak, ha a világ többi része elismeri annak. 

Ez az elmélet nincs jogilag kodifikálva, a modern államiságot a nemzetközi jog és a diplomácia kérdésének tekinti.

Ambassador Riyad Mansour, the Permanent Observer of the State of Palestine to the United Nations speaks during the 10th Emergency Special Session (resumed) 39th plenary meeting on the Israeli-Palestinian conflict at the United Nations, in New York, October 26, 2023. Hamas's armed wing said Thursday that "almost 50" Israeli hostages held by its militants in the Gaza Strip have been killed since Israel began bombarding the Palestinian territory. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Rijád Manszur palesztin ENSZ-képviselő. A palesztinoknak nem tag megfigyelői státuszuk van a világszervezetben.
Fotó: AFP

Megfelelnek-e a palesztin területek az állam fogalmának?

Tudósok körében nincs konszenzus a kérdést illetően. A válasz egyesek szerint igen, mások szerint viszont nem. Néhányan azzal érvelnek, hogy nem is szabad a Montevideói Egyezményt használni ebben az esetben, a palesztinok leginkább a nemzetközi elismerésen keresztül reménykedhetnek önálló államuk létrehozásában.

Jól haladnak ezen az úton, hiszen 

az ENSZ 193 tagállama közül 139 államként ismerte el a palesztin területeket.

Ennek ellenére nem csatlakozhatott a világszervezethez, ehhez ugyanis a 15 tagú Biztonsági Tanács legalább kilenc tagjának a hozzájárulása kellene – valamint az, hogy az öt állandó tag közül egy se vétózzon. A BT öt állandó tagja Kína, Oroszország, Franciaország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok.

Utóbbi három nagyhatalom nem ismeri el államként a palesztin területeket, és állítása szerint addig nem is fogja, amíg a palesztin konfliktust Izraellel nem rendezik békés úton. Az 1990-es években sok reménnyel kecsegtető békefolyamat azonban már régóta megtorpant, és kérdés, mikor kezdődhetnek meg újra a tárgyalások a kétállami megoldásról, a független és önálló Palesztina megalakításáról Izrael mellett.

US Secretary of State Antony Blinken (L) shakeshands with Palestinian president Mahmud Abbas at the Palestinian Muqataa Presidential Compound in the West Bank city of Ramallah on November 5, 2023, amid ongoing battles between Israel and the militant group Hamas. Blinken arrived in Ramallah under tight security to meet with Palestinian Authority president Mahmud Abbas, who denounced what he described as a "genocide" in Gaza, where the Hamas-run health ministry said on November 5, 2023, at least 9,770 people had been killed in nearly a month of bombardment. (Photo by JONATHAN ERNST / POOL / AFP)
Antony Blinken amerikai külügyminiszter Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével is egyeztetett.
Fotó: AFP

Az is megosztott, a 27 tagállam közül kilenc ismeri el a palesztin államiságot. A lap azonban fontosnak tartja kihangsúlyozni, hogy ezek közül mind kommunista utódállam, amelyek még azelőtt ismerték el a palesztin államot, hogy csatlakoztak volna az EU-hoz. Közéjük tartozik Magyarország is, amely diplomáciai képviseletet tart fenn a ciszjordániai Ramallahban. Uniós tagállamként egyedül Svédország tette meg ezt a lépést.

Az ENSZ Közgyűlésen részt vehetnek

A palesztinok 2012-ben megfigyelői státuszt kaptak az ENSZ-ben, ami azt jelenti, hogy részt vehetnek a közgyűlés ülésein, és irodákat tarthatnak fenn a világszervezet New York-i központjában. 2015-ben felvették Palesztinát a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) 123. tagjává.

The,Hague,,Netherlands,-,April,11,2022,:,An,Overview
A Nemzetközi Büntetőbíróságnak tagja Palesztina.
Fotó: Shutterstock

Ez az egyetlen állandó nemzetközi bíróság, amely egyéneket felelősségre vonhat háborús bűncselekmények elkövetéséért. 2021-ben Fatou Bensouda, az ICC akkori ügyésze bejelentette, hogy a testület vizsgálatot indít a palesztin területek helyzetéről. A vizsgálat, amelyet Izrael elítélt, még mindig folyamatban van.

Mi az elismerés jelentősége?

Egy ország lehet elismert állam, de nem tagja az ENSZ-nek: Svájc például csak 2002-ben csatlakozott a világszervezethez, Lichtenstein 1990-ben, San Marino pedig 1992-ben. Mindegyik nemzetközileg elismert állam volt előtte is.

Palesztina nem tag megfigyelői státusza azt jelenti, hogy részt vehet ugyan a közgyűlésen, de nem szavazhat. Ez történt a minap, amikor nem sikerült elfogadtatni a közgyűlésben a felhívást a tűzszünetre Izrael és a Hamász között. A palesztin képviselő nem szavazhatott arra a határozatra sem, amelyet végül elfogadtak, és amely „humanitárius fegyverszünetet” sürgetett.

Az ellenségeskedés kirobbanása óta azonban egyre többen sürgetik ismét a független palesztin állam létrehozását, köztük Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök, és világszerte milliók vonulnak utcára, hogy ugyanezt követeljék.