Ukrajnának elegendő energiaforrása lesz a következő tél átvészeléséhez, de az orosz támadások várható megugrása megzavarhatja az ellátóhálózatokat – mondta German Galuscsenko ukrán energiaügyi miniszter szombaton.

Tüzelőt gyűjtenek télire Avdijivka térségében – az idei télen is zavarokra lehet számítani az energiaszolgáltatásban.
Fotó: AFP

Elég energiaforrásunk van, e tekintetben nyugalomban érezzük magunkat

– mondta Galuscsenko az ukrán közszolgálati televíziónak. „A kérdés az, hogy a jövőbeni támadások mennyire befolyásolhatják az ellátást” – tette hozzá.

Az elmúlt hetekben Oroszország 60 alkalommal támadta meg az ukrán infrastruktúrát – közölte Kijev szerdán, ami aggodalmakat keltett, hogy Moszkva már a második háborús télen célba veheti az elektromos hálózatot. Tavaly télen több ezer orosz drón és rakéta csapott le az energetikai infrastruktúrára, ami kiterjedt áramkimaradásokat okozott.

Galuscsenko szerint Ukrajna arra számít, hogy Oroszország újraindítja az energetikai infrastruktúra elleni tömeges drón- és rakétatámadásokat, amint a hőmérséklet csökken és nulla Celsius-fok alatt marad.

Az alacsony hőmérséklet természetesen további károkat okoz

– mondta Galuscsenko. 

Bármilyen fagypont alatti hőmérséklet már növeli a kockázatokat.

Idén ősszel eddig Ukrajnában szokatlanul meleg volt az időjárás, de a következő héten várhatóan nulla Celsius-fok alá csökken a hőmérséklet Kijevben és más helyeken.