Közélet

Harkiv civil infrastruktúráját támadták az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ez a támadás is azt bizonyítja, hogy Oroszország befolyása csökken a Fekete-tengeren.

Ukrán tisztségviselők szerint az orosz erők civil célpontokra csaptak le Harkiv közelében. Az orosz drónok csapásainak következtében több tűz keletkezett. Oleh Szinehubov kormányzó elmondása szerint a támadások kifejezetten a város északkeleti polgári infrastruktúráját célozták, valamint egy közeli települést is érintettek.

Northern Saltivka in Kharkiv, Ukraine
KHARKIV, UKRAINE - NOVEMBER 1, 2023 - Preparations for the demolition of a residential building that was damaged the most in the shelling of Russian troops are underway in the Northern Saltivka neighbourhood, Kharkiv, northeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Ukrinform/NurPhoto) (Photo by Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Vyacheslav Madiyevskyy / AFP

Nemsokkal a támadás után Harkiv északi részében megszüntették a légiriadót, de a nyugati városrészben továbbra is érvényben vannak a riasztások, ugyanis az ukrán légierő három különböző területen is észlelt orosz drónokat. Makszim Kozickij, a lengyel határhoz közeli Lviv régió kormányzója megjegyezte, hogy a helyzetre válaszul több légelhárító egységet is aktiváltak – írja a The Independent.

A támadások akkor történtek, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai beszédében kijelentette, hogy Moszkva elveszíti ellenőrzését a Fekete-tenger felett.

Zelenszkij köszönetét fejezte ki az ukrán tengeri exportfolyosó fenntartására tett erőfeszítésekért, amelyek pozitív eredményeket hoztak a katonai, hírszerzési, biztonsági erők és kormánytisztviselők részvételével tartott konferenciát követően. Szerinte ez arra utal, hogy Oroszország befolyása csökken a Fekete-tengeren, és a terv szerint a keleti vizeken tovább üldözik őket.

Ukrajnában nemrég újra meghosszabbították a hadiállapotot. Ezzel egyidejűleg szintén 90 nappal tolják ki az általános mozgósítás időtartamát is, így várhatóan 2024 februárjáig marad a hadi helyzet.

 

drón Harkov ukrajna orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek