Súlyos kockázat az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, azzal a hatáskörrel felruházva, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál, vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti – hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

Council of Europe Commissioner for Human Rights Dunja MijatovicSARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - DECEMBER 6: Council of Europe Commissioner for Human Rights Dunja Mijatovic holds a press conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on December 6, 2019.
 (Photo by Samir Yordamovic/Anadolu Agency via Getty Images)
Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
Fotó: Getty Images

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozására javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető, például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat

– emelte ki.

Szuverenitásvédelmi törvény: itt vannak a javaslat részletei

Börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldi pénzből finanszírozott kampányt folytatókat az új szuverenitásvédelmi törvény. A jogszabály emellett létrehozza a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely titkosszolgálati eszközökkel is kutathat a külföldről érkező kampánypénzek után.

Mijatovic emlékeztetett: munkája során többször hívta fel a figyelmet az olyan magyar kormányzati lépések ellen, amelyek önkényesen korlátozzák az emberi jogi, civil szervezetek és jogvédők munkáját az országban. Aggodalmának adott hangot továbbá a végrehajtó szervek túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.

Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére

– hangsúlyozta.

Hozzátette: „Az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a törvényhozás elé terjesztik őket.”

Felszólítom a magyar parlamentet, hogy utasítsa el ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban

– hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic.