BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az Európa Tanács biztosa felszólította a parlamentet, hogy ne szavazza meg a szuverenitásvédelmi törvényt

Súlyos kockázatot jelent az emberi jogokra a magyar parlament asztalán lévő javaslat a szuverenitásvédelmi törvényről – véli az Európa Tanács emberi jogi biztosa. A törvény felállítana egy Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely fel lenne hatalmazva arra, hogy gyanú esetén bárki ellen titkosszolgálati eszközökkel nyomozzon. Dunja Mijatovic szerint egy ilyen felügyelet és jogorvoslat nélkül működő szervezet létrehozása az emberi jogok durva megsértésének minősülne.

Súlyos kockázat az emberi jogokra nézve az a magyar törvényjavaslat, amelynek értelmében Szuverenitásvédelmi Hivatal jönne létre, azzal a hatáskörrel felruházva, hogy kivizsgáljon minden olyan szervezetet vagy személyt, akiről feltételezhető, hogy külföldi érdekeket szolgál, vagy a nemzeti szuverenitást fenyegeti – hangsúlyozta Dunja Mijatovic az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa hétfői közleményében, felszólítva a parlamentet, hogy utasítsa el a törvénycsomag-tervezetet.

Council of Europe Commissioner for Human Rights Dunja MijatovicSARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA - DECEMBER 6: Council of Europe Commissioner for Human Rights Dunja Mijatovic holds a press conference in Sarajevo, Bosnia and Herzegovina on December 6, 2019.
 (Photo by Samir Yordamovic/Anadolu Agency via Getty Images)
Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa.
Fotó: Getty Images

A strasbourgi testület tisztségviselője szerint a köztársasági elnök által a miniszterelnök javaslatára kinevezett hivatali elnök korlátlan hatáskörrel rendelkezne ahhoz, hogy az állampolgároktól érzékeny adatokat és magáninformációkat kérjen, felügyelet és jogorvoslat nélkül.

A törvényjavaslat annyira nem átlátható, hogy a létrehozására javasolt hivatal invazív ellenőrzése felhasználható lenne bárkivel szemben, aki ellenfélnek tekinthető, például azért, mert a demokratikus vita befolyásolására irányuló tevékenységet folytat

– emelte ki.

Szuverenitásvédelmi törvény: itt vannak a javaslat részletei

Börtönbüntetéssel fenyegeti a külföldi pénzből finanszírozott kampányt folytatókat az új szuverenitásvédelmi törvény. A jogszabály emellett létrehozza a Szuverenitásvédelmi Hivatalt, amely titkosszolgálati eszközökkel is kutathat a külföldről érkező kampánypénzek után.

Mijatovic emlékeztetett: munkája során többször hívta fel a figyelmet az olyan magyar kormányzati lépések ellen, amelyek önkényesen korlátozzák az emberi jogi, civil szervezetek és jogvédők munkáját az országban. Aggodalmának adott hangot továbbá a végrehajtó szervek túlhatalma és az igazságszolgáltatás függetlenségének aláásására irányuló erőfeszítések miatt is.

Ha ezt a javaslatot elfogadják, az még több lehetőséget biztosít a végrehajtó hatalom számára a független hangok és ellenzékiek elhallgattatására és megbélyegzésére

– hangsúlyozta.

Hozzátette: „Az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság magyarországi működésére ilyen messzemenő következményekkel járó törvénytervezeteket átfogó vizsgálatnak és érdemi konzultációnak kell alávetni, mielőtt a törvényhozás elé terjesztik őket.”

Felszólítom a magyar parlamentet, hogy utasítsa el ezeket a javaslatokat, és használja fel jogalkotási és felügyeleti hatáskörét az emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelmére az Emberi Jogok Európai Egyezménye és az Európa Tanács alapvető értékeivel összhangban

– hívta fel a figyelmet Dunja Mijatovic.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.