Közélet

Az izraeli háború 27. napja – a Hamász addig nem áll le, míg meg nem semmisíti Izraelt

Újabb Izrael elleni támadásokra készül a Hamász terrorszervezet. A csoport egyik vezetője egy libanoni tévének adott interjút, ahol elmondta, hogy az október 7-i támadásokhoz hasonló akciókra készülnek. Kijelentette, hogy addig nem állnak le, ameddig teljesen meg nem semmisítik Izraelt.

A Hamász egyik vezetője közölte, hogy újabb Izrael elleni támadásokra készülnek. Ghazi Hamad a libanoni tévének adott interjúban beszélt arról, hogy addig nem állnak le, ameddig Izraelt el nem pusztítják.

Relief In Gaza Following Israel-Hamas CeasefireGAZA CITY, GAZA – MAY 23:  Hamas Spokesman Ghazi Hamad speaks on May 23,2021 in Gaza City, Gaza.  On May 20,2021, Israel's cabinet and Hamas, the militant group that rules Gaza, agreed on a ceasefire starting in the early hours of this morning. The recent fighting began on May 10th after rising tensions in East Jerusalem. (Photo by Laurent Van der Stockt/Getty Images)
Ghazi Hamad, a Hamász terrorszervezet egyik magas rangú vezetője Izrael teljes megsemmisítéséről beszélt egy interjúban.
Fotó: Getty Images

Hamad szerint az október 7-i támadás csak a kezdet volt.

Lesz második, harmadik vagy akár negyedik támadás is. Izraelnek el kell pusztulnia

– jelentette ki a Hamász vezére. Azzal folytatta, hogy „Izraelnek nincs helye a földjükön, mivel biztonsági kockázatot jelent, valamint politikai válságba sodorja a világot”. Az interjút egy amerikai háborúkutató intézet, a Middle East Media Research Institute (MEMRI) szemlézte.

Az október 7-i támadásban a Hamász fegyveresei több mint 1300 izraelit öltek meg, többségükben civileket. Emellett százakat hurcoltak el Gázába túszként.

Izraelnek meg kell tanulnia, hogy semmi keresnivalója itt. Ezt a leckét újra és újra megtanítjuk nekik, ha kell

– mondta Hamad. Azzal kapcsolatban, hogy miért öltek meg ennyi izraeli civilt, azt mondta, hogy eredetileg nem a polgárok voltak a támadás célkeresztjében, azonban előre nem látott nehézségekbe ütköztek a Hamász harcosai. Hozzátette, hogy 

a Hamász minden cselekedete teljesen jogszerű volt.

Izrael több mint tízezer bombát dobott le Gázavárosra, a hadsereg már a küszöbön áll

Az izraeli hadsereg öt nap alatt megérkezett Gáza városhoz szerda este. Az övezet központjába még nem vonult be, jelenleg a várost bombázzák. A védelmi miniszter, Joáv Galant közölte, hogy már több mint tízezer bombát dobtak le Gázára. Állítása szerint a háború 26 napja alatt a Hamász több ezer terroristáját ölték meg.

Az izraeli hadsereg korábban arról számolt be, hogy a megölt vagy elfogott terroristák átkutatásakor térképeket és részletes leírásokat találtak az Izrael határa mentén lévő kibucokról. Ezek a dokumentumok arra utalhatnak, hogy a Hamász mégis a civil lakosságot vette célba. Állítólag olyan iratokat is találtak, amelyeken kifejezetten iskolák voltak megjelölve. Erről korábban a The New York Times és az NBC News is készített oknyomozó cikkeket, amelyek szerint a terroristák egyik fő célja a civil lakosság elleni támadás, valamint gyerekek elrablása volt.

A libanoni tévének adott interjú előtt Hamad részt vett egy beszélgetésen a BBC-vel. A Hamász vezére itt kivonult az interjúról, amikor a riporter szembesítette azokkal a bizonyítékokkal, amelyek azt tanúsították, hogy a terrorszervezet harcosai álmukban gyilkoltak le civileket az elfoglalt kibucokban.

 

20:29

Az izraeli hadsereg bekerítette Gáza városát

Gázában egyre emelkedik a halálos áldozatok száma, ahogy az izraeli hadsereg fokozza a szárazföldi offenzíváját a Hamász fegyveresei ellen. A Bloomberg jelentése szerint az izraeli csapatok bekerítették Gáza városát a terület északi részén. 

A gázai hatóságok szerint 9 ezer ember halt meg a háború miatt, míg az Izraeli Védelmi Erők egy magas rangú tiszt halálát jelentették be az Egyesült Államok által terroristacsoportnak minősített Hamásszal folytatott harcok során. Az izraeli hadsereg 18 katona halálát jelentette Gázában a szárazföldi offenzíva hétvégi kezdete óta.

Joe Biden amerikai elnök azt mondta, hogy Izraelnek és a Hamásznak szüneteltetnie kell a harcokat, hogy időt hagyjon a túszok kiszabadítására Gázából. Várhatóan 600 külföldi és kettős állampolgár, köztük 400 amerikai állampolgár hagyja el Gázát csütörtökön – közölte a Hamász.
A Hezbollah azt állítja, hogy izraeli laktanyákat támad drónokkal a libanoni határ közelében. 
Herzi Halevi altábornagy, az izraeli vezérkari főnök elmondta, hogy az izraeli hadsereg bekeríti Gáza városát, s ha szükséges, készen áll arra, hogy bármilyen más területen támadjon. Ahogy fogalmazott: 

a háború közepén járunk, s újabb jelentős lépést tettünk előre, erőink a szárazföldi harc centrumában vannak Északon.

 

20:26

Hetvennégy amerikai kettős állampolgár jutott ki a Gázai-övezetből

Hetvennégy kettős állampolgárságú amerikai hagyhatta el a Gázai-övezetet csütörtökön – közölte Joe Biden elnök a Fehér Házban. Az elnök egy nemzetközi tárgyalás előtt újságírók előtt számolt be a fejleményről, amelyhez többet nem fűzött. Biden szerdán este egy kampányrendezvényen szintén röviden beszélt a gázai helyzetről, amikor egy ott feltűnő tüntető kérdésére azt mondta, hogy szünetre van szükség a harcokban. 

A szünet azt jelenti, hogy idő nyílik a túszok kijuttatására

 – fogalmazott az elnök.

18:49

Erősödő németországi zsidógyűlölet miatt aggódik a külügyminiszter

A ZDF televíziónak adott exkluzív interjúban igyekezett magyarázni Annalena Baerbock, hogy országa nem ellenezte annak az ENSZ-határozatnak az elfogadását, amely haladéktalan és tartós humanitárius fegyverszünetet szorgalmazott a Gázai övezetben – írta meg az Infostart.

Az ENSZ közgyűlése a múlt héten fogadta el a határozatot, amely elítélt minden erőszakot az izraeli és a palesztin polgári lakossággal szemben, követelte a túszul ejtett civilek haladéktalan és feltételek nélküli szabadon engedését, valamint a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan bejutását a palesztin térségbe. A közgyűlés egyúttal elítélte a palesztin civil lakosság kényszerű áttelepítésére irányuló próbálkozásokat és felszólította Izraelt, hogy vonja vissza a Gázai övezet északi részének kiürítésére vonatkozó utasítását.

Németország külügyminisztere tartózkodott a szavazáskor, ami miatt számos bírálat érte. A tartózkodást azzal indokolta, hogy Berlin nyitva kívánta hagyni a kommunikációs csatornákat a térség többi szereplője, egyebek között Egyiptom vagy Jordánia felé.

15:12

Németországban betiltották a Hamász összes tevékenységét

A német kormány teljes tilalmat rendel el a Hamász összes tevékenységére, és feloszlatja a Samidoun palesztin szervezetet – jelentette be a német belügyminiszter, Nancy Faeser. Németországban a Hamászt terrorszervezetként tartják számon. A miniszter elmondta, hogy a Samidoun „nemzetközi hálózatként számos országban Izrael-ellenes és zsidóellenes propagandát terjeszt, miközben a fogvatartottak szolidaritási szervezetének álcája mögé bújik”.

A tiltás értelmében a hatóságok az említett csoportokhoz köthető minden eszközt lefoglalhatnak, továbbá az interneten és a közösségi médiában folytatott tevékenységük is törvénytelennek minősül.

13:02

Ciszjordániában állnak bosszút a palesztinokon a szélsőséges izraeliek

Ciszjordániában az idei év már a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása előtt is parázslottak az indulatok, de az iszlamista szervezet támadása óta a zsidó telepesek egyre több támadást követnek el a területen élő palesztinok ellen.

Egy, a Reutersnek nyilatkozó palesztin szerint míg régebben a telepesek és az arabok kövekkel dobálták egymást, mára szinte mindegyik telepesnél automata fegyver van, és míg egy évtizede csak riasztó, figyelmeztető lövéseket adtak le, manapság már egyértelműen ölni akarnak. Az ENSZ adatai szerint a Hamász ámokfutása óta több mint 170 alkalommal támadtak a telepesek palesztinokra.

09:35

Izrael több mint tízezer bombát dobott le Gáza városra, a hadsereg már a küszöbön áll

Az izraeli hadsereg öt nap alatt megérkezett Gáza városhoz szerda este. Az övezet központjába még nem vonult be, jelenleg a várost bombázzák. A védelmi miniszter, Joáv Galant közölte, hogy már több mint tízezer bombát dobtak le Gáza városra. Állítása szerint a háború 26 napja alatt a Hamász több ezer terroristáját ölték meg.

izraeli háború Izrael terrorszervezet Hamász
Kapcsolódó cikkek