Közélet

Az izraeli háború 31. napja – Izrael a túszokért cserébe felfüggesztené Gáza ostromát

Izrael több hete tartja szinte teljes blokád alatt a Gázai övezetet, ahova a jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le. Friss hírek az izraeli háborúról.

Izrael nyitott egy humanitárius szünetre a harcokban a Gázai övezetben, ha az a túszok szabadulását jelenti – közölte Izrael egyesült államokbeli nagykövete vasárnap. Michael Herzog a CBS televíziónak adott interjúban ugyanakkor úgy vélte, a Hamász nem gondolja komolyan a túszok elengedését. 

Israeli attacks on Gaza continue on the 21st dayRAFAH, GAZA - OCTOBER 27: Smoke rises after Israeli airstrikes as the attacks continue on the 21st day in Rafah, Gaza on October 27, 2023. Abed Rahim Khatib / Anadolu (Photo by Abed Rahim Khatib / ANADOLU / Anadolu via AFP)
Fotó: AFP

Az izraeli diplomata állítása szerint mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az izraeli katonaság elkülönítse a terroristákat a palesztin civilektől. Emlékeztetett arra, hogy 

az izraeli hatóságok arra szólítják fel a polgári lakosságot, hogy a Gázai övezet déli része felé költözzenek, miközben a Hamász mindent elkövet annak érdekében, hogy ezt megakadályozza. 

A nagykövet a polgári lakosok halálát tragikusnak nevezte, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Izrael nem adhat védettséget a Hamásznak csak azért, mert civilek mögé bújik. 

Élesen bírálta ugyanakkor az Egyesült Államok diplomáciai megközelítését a Palesztin Hatóság volt egyesült államokbeli nagykövete, aki jelenleg az Egyesült Királyságban vezeti a palesztin külképviseletet. 

Huszam Zomlot szintén a CBS televíziónak adott vasárnapi nyilatkozatában úgy vélte, hogy 

az Egyesült Államoknak a tisztességes közvetítő szerepében kellene feltűnnie, és nem az izraeli narratívát átvennie. Egyben bírálta, hogy Washington visszautasítja a tűzszünetre vonatkozó felhívásokat, és ehelyett a humanitárius szünet elképzelését teszi magáévá. 

A palesztin diplomata feszültnek nevezte Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnökének vasárnapi találkozóját. 

A jordániai légierő orvosi ellátmányt dobott le a Gázai övezetbe – számolt be hétfőn kora reggel II. Abdalláh jordániai király. „Rettenthetetlen légierőnk személyzete éjfélkor sürgős orvosi segélyt dobott le a levegőből a gázai jordániai tábori kórház területére” – közölte Abdullah király az X közösségi médiaplatformon. „Ez a mi kötelességünk, hogy segítsük a gázai háborúban megsérült testvéreinket. Mindig ott leszünk palesztin testvéreink mellett” – írta az uralkodó.     

Izrael több hete tartja szinte teljes blokád alatt a Gázai övezetet, amióta a Hamász iszlamista terrorszervezet harcosai példátlan terrortámadásokat hajtottak végre izraeli települések ellen. A blokád az ivóvíz-, élelmiszer-, áram- és üzemanyag-ellátás nagymértékű megszakítását jelentette, eltekintve néhány tucat nemzetközi segélyszállító teherautótól, amelyeket a gázai és az egyiptomi határátkelőn keresztül engedtek be. 

Jordánia pánikba esett: felszólította Izraelt, hogy ne üldözzék el a gázai palesztinokat

Izrael több mint egymillió gázai palesztint szólított fel, hogy meneküljenek el a területről. Jordánia királya azt kéri Izraeltől, hogy ne indítson el menekültáradatot a térségben.

A The Times of Israel című lap szerint nem volt világos, hogy a segélyszállítmányok eljutottak-e a kórházba, illetve hogy a művelet Izrael tudtával vagy jóváhagyásával történt-e. A jordániai király posztja tartalmazott olyan képeket, amelyeken egy jordániai nemzeti zászlóval fedett ládát rakodnak be a légierő egyik szállító repülőgépébe. Más X-felhasználók reagáltak Abdullah király posztjára, mondván, hogy az állítás nem igaz, és hogy a segélyt egy egyiptomi repülőtérre szállították. Izrael követeli, hogy ellenőrizzék a segélyszállítmányokat, amelyek eddig csak az egyiptomi rafahi határátkelőn keresztül jutottak el a Gázai övezet déli részébe. Az izraeli hadsereg szerint ezzel azt akarják megakadályozni, hogy fegyvereket csempésszenek a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamászhoz. Segélyszervezetek szerint az Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül a Gázai övezetbe eddig teherautókkal érkezett segélyszállítmányok közel sem elegendők.  

 

17:54

Izrael gazdasága nem érzi meg a turizmus visszaesését, a szomszédoké igen

A Hamásszal folytatott háború miatt várhatóan leáll az izraeli turizmus, de ennek csak „minimális” hatása lehet az ország gazdaságára az S&P Global hétfői előrejelzése szerint. Ugyanez azonban súlyos problémákat okoz majd Egyiptomban, Jordániában és Libanonban.

16:37

A Gázai övezet lakosságának jó része máris meghalt ,vagy elvándorolt

15:05

Újabb amerikai hadihajó érkezett a Közel-Keletre elrettenteni - most egy tengeralattjárót küldtek

Újabb erősítést küldött az Egyesült Államok a Közel-Keletre: az Ohio-osztályú USS Florida tengeralattjáró, fedélzetén 154 Tomahawk rakétával megérkezett a Vörös-tengerre, ahol csatlakozik a USS Dwight D. Eisenhower  repülőgép-hordozó csapatához – tudósított a Haarec című izraeli napilap internetes kiadása.

15:03

Izrael bunkerromboló bombákkal számolná fel a Hamász alagút-rendszerét

Az izraeli légierő bunkerromboló bombákkal igyekszik felszámolni a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet föld alatti védelmi rendszerét – közölte az izraeli katonai szóvivő. A szárazföldi csapatok pedig elfoglaltak egy erődítményrendszert a Gázai övezet északi részén.

10:00

Több száz Dávid-csillagot festettek fel a francia házakra, a metrón azt skandálták, hogy „Nácik vagyunk, büszkék vagyunk!, Éljen Palesztina!”

Egy hónap alatt több mint ezer antiszemita cselekményt követtek el Franciaországban. Az országban él Európában a legnagyobb zsidó-, és muszlim közössége is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában.

09:38

Az űrben is lezajlott az első csata

Az űrben lőtt le egy ballisztikus rakétát a múlt héten Izrael, ami az első harci cselekmény lehetett a világűrben. A ballisztikus rakétát Jemenből indították el az Irán által támogatott húszi lázadók, és több mint 1500 kilométert repült az Arab-félsziget felett mielőtt lelőtték volna.

Gázai övezet Izrael segélyszállítmány Hamász
Kapcsolódó cikkek