Közélet

Az izraeli háború 38. napja – Újra szíriai célpontokat támadott Amerika

Ez már a harmadik amerikai légicsapás az elmúlt hetekben, amelyben Iránhoz köthető célpontokat támadnak.

Az Egyesült Államok két, Iránhoz köthető célpontra mért csapást Szíriában vasárnap, válaszul az amerikai csapatokat ért támadásokra – közölte Lloyd Austin amerikai hadügyminiszter.

Három héten belül ez már a harmadik hasonló támadás Szíriában az amerikaiak részéről. A precíziós csapások célpontja Austin közleménye szerint az iráni Forradalmi Gárdához köthető.

Airstrikes in Syria
Fotó: AFP

Az amerikai értékelés szerint a korábbi csapások nem jártak halálos áldozatokkal, és a támadások célja az, hogy elrettentse az Irán támogatását élvező milíciákat amerikai célpontok elleni támadásoktól Irakban és Szíriában. Az amerikaiak szerint a Hamász október 7-i támadása óta több mint 45 támadást indítottak amerikai csapatok ellen, 56 amerikai katonát megsebesítve – írja a The Guardian.

Irakban mintegy 2500, Szíriában pedig 900 amerikai katona állomásozik

az Iszlám Állam elleni műveletek céljából. A dzsihadista szervezet valaha jelentős területeket ellenőrzött mind a két országban, ám mára a helyi erők – nemzetközi támogatással – visszaszorították a befolyását.

A Gázában zajló háború a térségben máshol hatással volt az amerikai haderőre, így a szintén Irán által támogatott jemeni húszik szerdán arról számoltak be, hogy lelőttek egy amerikai felderítő drónt. Ezt amerikai tisztviselők is megerősítették.

 

20:06

A Hamász elvesztette az irányítást a Gázai övezetben, Izrael előretör

A Hamász elvesztette az irányítást Gáza felett, a terroristák délre szöknek” – nyilatkozta az izraeli védelmi miniszter és azt is hozzátette, hogy a civilek már fosztogatják a Hamász bázisait és megdőlt a bizalmuk a rendszerben.

19:59

Több százan jutottak ki a Gázai övezetből az egyiptomi határon

Többek között Spanyolországból, Svédországból, Hollandiából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Jordániából és Oroszországból származó 525 külföldi vagy kettős állampolgár, valamint kis létszámban sebesültek és egy orvosi kezelés alatt álló páciens kísérőivel léphettek át Egyiptomba a rafahi határátkelő palesztin oldalán található ellenőrzőpont tájékoztatása szerint.

19:14

Orosz hírszerzés: Joe Bidenék a gázai civilek élete árán nyernének választást

A Gázai övezetben folytatott hadművelet felgyorsítására igyekszik rávenni Izraelt az Egyesült Államok azért, hogy a konfliktus ne befolyásolja Joe Biden amerikai elnök támogatottságát a választások előtt – közölte hétfőn az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) sajtóirodája.

17:05

A kormánynak elsődleges fontosságú a Gázában ragadt magyarok kimenekítése

Szijjártó Péter Brüsszelben hangsúlyozta, hogy a magyar kormány a speciális magyar szempontok érvényesítését fogja követelni továbbra is az izraeli helyzet kapcsán minden nemzetközi fórumon, ebbe tartozik bele a kint rekedtek hazajuttatása is.

15:41

Zsákszámra önti a piacra a kötvényeket Izrael, hogy finanszírozni tudja a háborút

Izrael 30 milliárd sékel (több mint 2400 milliárd forint) értékben bocsátott ki kötvényt a Hamász elleni háborúja kirobbanásának kezdete óta – közölte az ország pénzügyminisztériuma hétfőn. A költségvetés hiánya 22,9 milliárd sékelre ugrott, szemben a 4,6 milliárd sékeles szeptemberi értékkel.

15:02

Netanjahu: Izrael adott volna üzemanyagot a Sifa kórháznak, de visszautasították

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izrael felajánlotta, hogy biztosít üzemanyagot a gázai Sifa kórháznak – mely üzemanyaghiányra hivatkozva felfüggesztette működését –, de az ajánlatot nem fogadták el.

12:21

Folytatja a Hamász katonai infrastruktúrájának megsemmisítését Izrael

Az izraeli hadsereg folytatja a Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet katonai infrastruktúrájának felszámolását a két fél között október 7-e óta tartó fegyveres konfliktusban, a katonák az övezet északi részén egyre nagyobb területet ellenőrzésük alá vonva átkutatnak minden épületet – közölte hétfőn a hadsereg szóvivője. A katonák fegyvereket, robbanószereket, haditerveket találtak iskola- és egyetemi épületekben, mecsetekben és az iszlamisták otthonában– tette hozzá Daniel Hagari.

11:46

Izraeli háború: megosztó a multik állásfoglalása

Ha közvélemény egységes egy kérdésben akkor a cégeknek sem kell aggódniuk, viszont ha a közhangulat megosztottabb, akkor a vállalati aktivizmus sokkal bonyolultabbá válhat. Azt nem könnyű feladat meghatározni, hogy Izrael gázai offenzívája mekkora támogatást élvez az állampolgárok körében.

izraeli háború Szíria Irán Iszlám Állam
Kapcsolódó cikkek