Közélet

Az orosz-ukrán háború 624. napja – Orosz területek ellen vetettek be kazettás bombát az ukránok

Az elmúlt napon a drón- és rakétatámadások voltak többségben. Ukrajna orosz területeket is lőtt.

Az ukrán hadsereg csütörtökre virradó éjjel egy dróntámadás során három kazettás bombát dobtak le a Kurszki területen fekvő Szudzsa településre –írta meg Roman Sztarovoit kormányzó reggeli Telegram-bejegyzésére hivatkozva a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

This photograph taken on November 5, 2023 and released on November 6, 2023 by Ukrainian Emergency Service shows firefighters working to extinguish a fire in a building following a late strike in Odesa, amid the Russian invasion of Ukraine. Ukrainian Interior Minister said 20 residential buildings, an art museum and infrastructure facilities were damaged in the city. (Photo by Handout / UKRAINIAN EMERGENCY SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Ukrainian Emergency Service " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

A politikus ismertette, hogy a három lövedékből kettő felrobbant, megrongálva a helyi vajgyár gyártóeszközeit, valamint egy föld alatti raktárt is. A harmadik lövedék nem robbant fel, azt tűzszerészek segítségével próbálják ártalmatlanná tenni. A kazettás bombák – amelyeket több mint 100 ország betiltott – a fegyverek egy olyan osztályába tartoznak, amelyek több robbanótöltetet tartalmaznak.

Orosz beszámolók szerint az ukrán fegyveres erők rendszeresen lövik a határhoz közeli orosz területeket, legtöbbször drónok segítségével. A kurszki területen sárga szintű terrorveszély van érvényben.

Az ukrán hadsereg nemcsak orosz földön volt aktív az elmúlt napokban. Ukrajna területén 12 támadást indítottak orosz csapatok és bázisok ellen – írta az ukrán vezérkar reggeli jelentése alapján a Kyiv Independent. Emellett három légi csapást is mértek orosz légvédelmi állások ellen. A jelentés szerint összesen nyolc orosz tüzérségi rendszert, három lőszerraktárt, egy radarállomást, három elektronikai állomást és egy meg nem nevezett katonai célpontot vettek célba.

A kijevi vezérkar az elmúlt 24 órában összesen 78 összecsapást jegyzett fel az ukrán és orosz erők között. Az orosz fél két rakétacsapást, 48 légi csapást és 79 támadást indított, amelyek katonai és polgári célpontokat egyaránt célba vettek.

 

18:18

Ukrán külügyminiszter: eddig húsz tűzszüneti megállapodás született az oroszokkal

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország mindig megszegte azokat a megállapodásokat, amelyeket a béke fenntartásáról kötöttek.

17:50

Itt az orosz oligarchák harmadik hulláma – lehiénázzák a kivonuló multikat

Az orosz üzleti elit új csoportja alakult ki, hogy kihasználja azt az űrt, amelyet Vlagyimir Putyin elnök ukrajnai inváziója után hirtelen kivonuló nemzetközi cégek hagytak maguk után. A külföldi cégek bagónak számító 21 milliárd dollár értékben adták el eszközeiket.

09:14

Nyolcezernél is többen érkeztek szerdán Ukrajnából

kurszk rakéta orosz-ukrán háború kazettás bomba dróntámadás
Kapcsolódó cikkek