Közélet

Az orosz-ukrán háború 632. napja – Fehéroroszországon keresztül szállítanak ukrán gyerekeket Oroszországba

Egy oroszországi háborúellenes művészt hét év börtönnel sújtott egy szentpétervári bíróság.

Az ukrán légvédelem péntekre virradó éjszaka tízből kilenc orosz drónt semmisített meg a dél-ukrajnai Mikolajivi és Odesszai, a közép-ukrajnai Zsitomiri és a nyugat-ukrajnai Hmelnickiji területen, miközben az orosz erők több C–300-as típusú rakétát is kilőttek a kelet-ukrajnai Donyeck területre, a frontvonal közelében – közölte pénteken az ukrán légierő.

Miután júliusban Oroszország hivatalosan is kilépett a fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, fokozni kezdte az ukrán kikötőkre és gabonaszállítási infrastruktúrára mért csapásait.

Ukrainian servicemen fire an artillery during an anti drone drill in Chernigiv region on November 11, 2023. (Photo by Sergei SUPINSKY / AFP)
Fotó: Szergej Szupinszkij / AFP

Több mint 2400 hat és tizenhét év közötti ukrán gyereket deportáltak Fehéroroszországba az ukrajnai háború kezdete óta a Yale Egyetem közegészségügyi karán működő humanitárius kutatóközpont csütörtökön publikált tanulmánya szerint.

A kutatás – amelyet az amerikai külügyminisztérium finanszírozott – feltárta, hogy 

Fehéroroszország segít Oroszországnak ukrán gyermekek azonosításában, összegyűjtésében, elszállításában és átnevelésében.

A tanulmány szerint az ukrajnai Donyeck, Luhanszk, Herszon és Zaporizzsja megye legalább 17 településéről vittek gyerekeket Fehéroroszországba.

Egy szentpétervári bíróság csütörtökön hét év börtönbüntetésre ítélt egy háborúellenes művészt, Alekszandra Szkocsilenkót, aki egy áruházban cserélt le öt árcédulát háborúellenes üzenetekre. Ezeken többek között az az üzenet szerepelt, hogy Putyin húsz éve hazudik a televízióban, hogy igazolja a háborút és az azzal járó halálozásokat – írja a The Guardian.

A művész azonban csak egyike annak a több száz embernek, aki a háború elleni tiltakozása miatt került vád alá. Oroszországban az invázió kezdete után törvényt is hoztak, amely akár tíz év börtönbüntetéssel is sújthatja a háborúellenes üzeneteket vagy az orosz hadseregről hamis információkat közlőket.

 

18:48

A szuper elővásárlás: Putyin kisemmizi az orosz cégek nyugati befektetőit

Vlagyimir Putyin elnök az Ukrajna elleni inváziójával egyszersmind a nyugati befektetőknek is hadat üzent. Az orosz piacot kényszerűen elhagyó vállalatok kisemmizése mellett egy ideje azt tervezi, hogy a még ott maradtak életét is megnehezíti.

18:47

Románia légvédelmi rakétarendszert szerez be, az összeg irdatlan: 750 milliárd

Csaknem kétmilliárd euró (750 milliárd forint) értékű tendert írt ki a román hadügyminisztérium egy rövid és egy nagyon rövid hatótávolságú (SHORAD/VSHORAD) légvédelmi rakétarendszer beszerzésére – közölte pénteken az Economedia.ro gazdasági lap a SICAP közbeszerzési portálon megjelent felhívást ismertetve.

18:46

Zelenszkij: Ukrajna kevesebb lőszert kap az izraeli háború kitörése óta

A 155 milliméteres tüzérségi lőszer vált a legfontosabb hadianyaggá az orosz–ukrán háborúban. Azonban ezekre a lőszerekre Izraelnek is szüksége van.

18:45

Háborús dilemmában az EU: ha nincs elég lőszer, szerezni kell máshonnan

A lett elnök megtalálta a megoldást Ukrajna problémájára.

gyerek háború orosz-ukrán háború Donyeck légvédelem
Kapcsolódó cikkek