Közélet

Az orosz–ukrán háború 642. napja – Oroszország körözést adott ki a Meta szóvivője ellen

Körözik a Meta szóvivőjét Oroszországban. Az orosz belügyminisztérium azt nem közölte, hogy miért akarják elfogni Andy Stone-t. Oroszországban a Meta-t még 2022 októberében nyilvánították terrorista szervezetnek.

Elfogatóparancsot adtak ki Oroszországban a technológiai óriáscég, a Meta szóvivője ellen – írta meg a Kyiv Independent. Azt nem tudni, hogy Andy Stone-t miért körözik, a hirdetményben csak annyi áll, hogy bűncselekményt követett el.

Fotó: AFP

Az orosz belügyminisztérium ennél részletesebb magyarázatot nem ad a Stone elleni hajtóvadászatra. Bár hivatalosan 2023. november 26-án adták ki a körözést, a Mediazone orosz hírportál úgy tudja, hogy 

az elfogató parancsot már 2023 februárjában kiadta a belügyminiszter csak ekkor még nem közölték ezt a tényt a sajtóval.

Oroszországban a Meta-t, a Facebook és az Instagram anyavállalatát, még 2022 októberében nyilvánították szélsőséges terrorista szervezetté. A cég közösségimédia oldalait ekkor be is tiltották az országban. Moszkva ekkor azt állította, hogy a Meta oroszok elleni erőszakos propagandát terjesztett a felületein a háború kitörését követően.

A Meta az orosz-ukrán háború kirobbanása után változtatott a gyűlöletbeszédre vonatkozó politikáján. Andy Stone volt, aki egy közleményben tudatta, hogy a Facebookon és az Instagramon a vállalat nem fogja szűrni az olyan agresszív megnyilvánulásokat, amik általában sértenék a cég szabályait és irányelveit. Többek között nem törölték az olyan posztokat, amik az Ukrajnában harcoló oroszok megölésére szólítottak fel. Stone ekkor azt is közölte, hogy a Meta az orosz civilek elleni uszítást továbbra sem engedélyezi.

Andy Stone szóvivővel szemben Oroszország egyelőre nem körözi a Meta vezérigazgatóját, Mark Zuckerberget, hanem csak kitiltották az országból, még 2022 áprilisában.

 

19:52

A brüsszeli vezetőknek tetszik Kijev harca a korrupció ellen

Az Európai Bizottság alelnöke megdicsérte hétfőn Ukrajna korrupcióellenes harcát, figyelmeztetett azonban, hogy további erőfeszítések szükségesek, ha az ország csatlakozni akar az Európai Unióhoz.

A hírrel kapcsolatban a Reuters emlékeztetett: a bizottság novemberben javasolta, hogy a 27-ek formálisan is kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat, ha Kijev teljesít még jó néhány előfeltételt, többek között további korrupcióellenes intézkedéseket tesz.

Vera Jourova kijevi látogatásán 

összehasonlította az ukrajnai helyzetet a 2017-essel, és mint mondta, lenyűgözte a haladás.

„Annak idején nem éreztem az energiát és az erős elhatározást. Most teljesen más országban vagyok a 2017-essel összehasonlítva. Azt hiszem, az ukránoknak elegük lett a régi Ukrajnából, és új rendszert akarnak. Jól működő intézményeket akarnak látni, azt, hogy minden szinten kivizsgálják és büntetik a bűnszövetkezetben elkövetett korrupciót, nemcsak a nagy halakat, hanem a kicsiket is” – fogalmazott.

19:50

Oroszország szerint a nyugat mérgeket szállít Ukrajnának

Oroszországnak bizonyítékai vannak arra, hogy NATO-országok mérgező vegyi anyagokat szállítanak Ukrajnának, amely be is vetette ezeket elcsatolt területek vezetői ellen – jelentette ki a TASZSZ szerint Kirill Liszogorszkij orosz ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes hétfőn Hágában, a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) tagállamai konferenciájának 28. ülésszakán.

Az orosz küldöttséget vezető Liszogorszkij szerint Oroszországnak cáfolhatatlan bizonyítékai vannak, hogy „az Egyesült Államok és euroatlanti szövetségesei részt vesznek mérgező vegyi anyagok, valamint a hordozóeszközeik Ukrajnába szállításában”.

Arról is vannak információk, hogy a kijevi rezsim különleges szolgálatainak ügynökei mérgező vegyi és pszichotróp anyagokat vetettek be az Oroszországi Föderáció részévé vált új entitások vezetése ellen

– tette hozzá a miniszterhelyettes. Liszogorszkij azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szövetségeseivel együtt Oroszország kiszorítására törekszik az OPCW Végrehajtó Tanácsából.

19:46

Putyin rábólintott a Caterpillar orosz üzletének eladására

Vlagyimir Putyin elnök jóváhagyta a Caterpillar oroszországi tulajdonának eladását, hétfőn aláírta a rendeletet, amelynek értelmében az átkerül a PSK – New Solutions nevű vállalathoz. Az elnöki rendeletből szokás szerint nem derül ki az üzlet értéke.

Az építőipari, bányászati, valamint olaj- és gázipari berendezéseket gyártó Caterpillar egyelőre nem kommentálta a hírt, amelyről a Reuters számolt be. A cég sok más külföldi vállalathoz hasonlóan tavaly függesztette fel a gyártást Oroszországban.

Az elnöki rendelet szerint a PSK – New Solutions a nyugati szankciókra válaszul megvásárolhatja a Caterpillar Tosno és a Caterpillar Financial alaptőkéjének 100 százalékát.

Az orosz törvények értelmében Putyinnak jóvá kell hagynia az oroszországi pénzügyi vagy energetikai vállalkozásokban lévő részesedések eladását. 

 

19:44

Újabb ukrán határátkelőt zártak le a lengyel fuvarozók

A lengyel agrártermelők és teherautó-sofőrök hétfőn megkezdték egy negyedik ukrajnai határátkelőhely teljes blokádját is, szélesítve a tiltakozóakciót, amelynek eredményeképpen több ezer jármű várakozik sok kilométeres sorban.

A sofőrök most a Medyka átkelőt zárták le, amely az egyik legforgalmasabb a Reuters tudósítása szerint. Az ellen tiltakoznak, hogy az ukrán cégek olcsóbban szállítanak náluk, ráadásul az Európai Unión belül is elvisznek előlük fuvarokat, emiatt üzlettől esnek el.

Szeretném a lehető leghamarabb befejezni ezt a tiltakozást, mivel terhes a számunkra, ahogyan mindenki más számára is. De nem áll szándékunkban feladni, és kitartunk, amíg elérjük, amit akarunk

– jelentette ki Tomasz Borkowski, a blokádot szervező lengyel szakszervezet vezetője.

17:20

Ukrajnában is dúl az alagútháború, nem csak a Gázai övezetben

Alagútháború – a legújabb gázai övezeti háborús hírek és az immáron több mint ötvenöt éves vietnámi taktikák után arról számolnak be az ukrán források, hogy az oroszországi csapatok Avgyijivkánál alagutakat fúrtak az ukrán állások alá, majd az odavitt fél tonna robbanóanyagot működésbe hozták. A terület tetemes részét elpusztította a megnövelt hatóerejű robbantás, a fennmaradó részeket belepte a több száz méter magasba felrepült földtörmelék, por. A robbantás ukrán áldozatairól nem közöltek információt, sem a katonákról, sem az esetleges civilekről.

17:16

Katonai tisztségviselők sikkaszthatták el az ukrán hadsereg élelmiszerkészleteit

10:39

Rakéták a zaporizzsjai atomerőmű közelében

Az ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű (ZNPP) vasárnap elvesztette a kapcsolatot fő telephelyen kívüli elektromos vezetékével, így a reaktorok hűtéséhez tartalék áramra kellett támaszkodnia. Ez az incidens rávilágított a telephelyen a nukleáris biztonsági helyzet bizonytalanságára. folyamatos katonai konfliktus – jelentette ki közleményében Rafael Mariano Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

A  NAÜ szakértői tegnap több olyan rakéta hangját hallották, amelyekről úgy tűnt, hogy azokat az erőmű közeléből lőttek ki. Bár a NAÜ csapata a felhők miatt nem látta a lövedékeket, de a jellegzetes hang azt jelezte, hogy azokat egy közeli Multiple Launch Rocket System (MLRS) rendszerből lőtték ki. "Ezek az események ismét egyértelműen demonstrálják a Zaporizzsja Atomerőmű rendkívül törékeny nukleáris biztonsági és biztonsági helyzetét. Európa legnagyobb atomerőműve – amely a fronton található – továbbra is számos potenciális fenyegetéssel néz szembe ennek a tragikus háborúnak az eredményeként" – mondta a főigazgató.

08:07

Hatalmas vihar tombolt a Krím-félszigeten, félmillió ember maradt áram nélkül

Csaknem félmillió ember áramellátását szakította meg hétfőre virradóra a vihar a Krím félszigeten.

Oleg Krjucskov, az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím vezetőjének tanácsadója közölte, hogy a vihar miatt - amelyben a széllökések sebessége elérte az óránkénti 140 kilométert - 

a félsziget 498 ezer lakosa maradt áramellátás nélkül. 

A félszigeten négy ember megsérült, egyet pedig eltűntnek nyilvánítottak.

Az ítéletidő miatt Szevasztopolban a szociális szféra alkalmazottjai számára, a Krímben pedig általános munkaszüneti napot hirdettek hétfőre.

Meta Instagram Oroszország elfogatóparancs Facebook
Kapcsolódó cikkek