Közélet

Az orosz–ukrán háború 643. napja – Oroszország migránsáradattal törné meg a finneket

Oroszország a Közel-Keletről érkező bevándorlókat szállított a finn határra, hogy nyomást gyakoroljon Helsinkire – állítja jelentésében az ISW. A háborúkutató intézet arról írt, hogy a finnek megerősítették a határvédelmet, az illegális bevándorlók tömegét sikerült megállítaniuk.

Az orosz belügyminisztérium utasította a hatóságokat, hogy gyűjtsék össze a Közel-Keletről, Afrikából és más régiókból érkező migránsokat és szállítsák őket a finn határra – írta egy friss jelentésében a Institute for the Study of War (ISW).

Ilomantsi,,Finland,-,July,15,,2020:,Stop,Sign,At,Finland
Fotó: Shutterstock

A háborúkutató intézet azt is írta, hogy Finnország számolt egy ilyen akció lehetőségével és időben megerősítette a határait. Állítólag a legtöbb illegális bevándorlót sikerült megállítaniuk, mielőtt átjuthattak volna az országba, így Oroszországra vár a feladat, hogy gondoskodjon az elhelyezésükről – írta a Kyiv Independent. Az ISW a migrációs nyomásgyakorlás kudarcaként jellemezte az orosz törekvést.

Finnország annak érdekében, hogy megakadályozza, hogy a határához szállított bevándorlótömeg elárassza a területét, egy kivételével az összes oroszországi határátkelőjét lezárta. 

A finn miniszterelnök közölte, hogy gondolkoznak az utolsó átkelő lezárásán is. Petteri Orpo azt is elmondta, hogy folyamatosan dolgoznak a határvédelem megerősítésén.

Az ISW adatai szerint novemberben nagyjából 900 menedékkérő érkezett Oroszországból Finnországba. Többek között Afganisztánból, Kenyából, Marokkóból, Pakisztánból, Szomáliából, Szíriából és Jemenből származtak a bevándorlók.

Finnország az év elején csatlakozott a NATO-hoz, hogy elejét vegye egy esetleges orosz agressziónak. A finnek rendkívül szigorú politikát folytatnak Oroszországgal szemben. A határátkelőket még a turisták előtt is lezárták, valamint az orosz rendszámú autókat járműveket sem engedik át a határon. A Finnországban tartózkodó orosz rendszámú autóknak 2024 márciusáig van idejük elhagyni az országot.

 

19:59

Putyin: Oroszország az egész világ szabadságáért harcol

Az orosz elnök szerint a Nyugat ott és úgy provokál és támad, ahol és ahogy csak tud, ezért most az oroszokon a sor, hogy mindent megtegyenek Oroszország fennmaradásáért. Putyin szerint sok múlik azonban a kultúrán is.

15:38

Az oroszok sikeresen nyomulnak előre Avgyijivkánál, a várost már több tízezren hagyták el

Az orosz erők előrenyomultak Kelet-Ukrajnában, ami közelebb vitte őket az egyik koksz és vegyi üzemhez – közölte a brit védelmi minisztérium. A minisztérium szerint az oroszok október eleje óta kilométerekre előrébb haladtak a frontvonaltól.

11:30

Nem csak a fronton, már otthon is nagy az ukránok elégedetlensége

Az orosz-ukrán háború kezdeti lendület után lelassult az előre haladás mindkét oldalon, ritkán történnek áttörések, miközben a készletek és a támogatás egyre fogy. Ezt nem csak a harctéren szolgálatot teljesítő katonák, hanem az otthon maradt családtagjaik is megérzik, miközben egyre erősödnek azok a hangok, amik haza követelik a frontra küldött férfiakat.

08:37

Orosz külügyminiszter: Oroszországnak nincsenek agresszív tervei Európa felé

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondása szerint Oroszország és Ukrajna katonai szembenállása nem fog kiterjedni Európa többi országára, viszont azt sem gondolja, hogy a háború után megszűnnének az Oroszország ellen megalkotott szankciók.

08:11

Hétezernél is többen érkeztek hétfőn Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4208-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3381-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 48 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Finnország ISW Institute for the Study of War migránsáradat Oroszország
Kapcsolódó cikkek