Közélet

Újabb NATO-tagállam tiltja ki az orosz rendszámú kocsikat a területéről

Finnországba ma éjféltől nem lehet orosz rendszámú kocsival behajtani. A három balti állam után a finnek a negyedik ország, ahol ezt a szigorú intézkedést meghozták. Azok a finnek, akik orosz rendszámú autót vezetnek, hat hónapot kaptak, hogy másik országban regisztrálják a kocsijukat.

A három balti állam – Észtország, Lettország és Litvánia – után Finnország, a legújabb NATO-tagállam is bejelentette, hogy péntek éjféltől megtiltja az orosz rendszámú magángépjárművek belépését az ország területére – közölte Elina Valtonen finn külügyminiszter a finn közszolgálati rádiónak (YLE) nyilatkozva.

Vehicles queue to cross the border from Russia to Finland at the Vaalimaa border crossing point, in Virolahti, Finland on September 23, 2022. Helsinki announced on September 23 that it would "significantly restrict the entry of Russian citizens," after Finland saw an influx over its eastern border following Russia's mobilisation orders. (Photo by Sasu Makinen / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
Fotó: Sasu Makinen / AFP

A döntés hátterében az Európai Bizottság szeptember 8-i iránymutatása áll. 

A három balti állam már szerdától elrendelte ugyanannak a korlátozó intézkedésnek a végrehajtását, amelyhez most Finnország is csatlakozott.

Az intézkedés a Lengyelország és Litvánia által határolt orosz exklávét, Kalinyingrádot is érinti, de az ott élő orosz állampolgárok továbbra is átutazhatnak vonattal a legdélebbi balti államon. 

A szabály alól csak a diplomáciai és konzuli képviseletek, a humanitárius céllal közlekedő járművek, valamint azok az európai uniós polgárok és családtagjaik mentesülnek, 

akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Oroszországban.

A finn szabályozás emellett hat hónap türelmi időt biztosít a finnek által használt orosz rendszámú gépjárművek kivonására a forgalomból.

Az új előírások szerint az EU külső határára érkező orosz rendszámú járműveknek vissza kell fordulniuk, máskülönben elkobozhatják őket.

Az tagállamai közül messze Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal: mintegy 1340 kilométer. Finnország csatlakozásával a Oroszországgal közös határa a duplájára nőtt.

 

Finnország nato kitiltás autó
Kapcsolódó cikkek