Közélet

Az ügyészség szerint külföldi megbízásból festhették a Dávid-csillagokat a párizsi házakra

Az izraeli háború kitörése óta megnőtt az antiszemita esetek száma az országban. Franciaországban jelentős számú zsidó és muszlim közösség is él.

A múlt héten a párizsi és az elővárosi házak falára festett Dávid-csillagokat egy külföldön élő személy kifejezett kérésére készíthették – közölte kedden Laure Beccuau párizsi ügyész. Október 31-én reggel mintegy hatvan, sablonnal készített kék csillagot találtak több párizsi kerületben és két elővárosi negyedben.

FRANCE. PARIS (75) (14TH DISTRICT) AT THE END OF OCTOBER 2023, STARS OF DAVID WERE PAINTED (BY STENCIL) ON PARISIAN RESIDENTIAL BUILDINGS. HERE IN THE 14TH ARRONDISSEMENT, DAREAU STREET
Fotó: J-F ROLLINGER / AFP

Az ügyben megbízott vizsgálóbírónak kell azonosítania az elkövetőket és elemezni az akció mögött meghúzódó szándékot – jelezte közleményében az ügyésznő. Laure Beccuau szerint a nyomozás azt már megállapította, hogy ezeket a feliratokat egy férfi és egy nő készítette, egy egyedi útvonal alapján, egy harmadik személy jelenlétében, aki lefényképezte a rongálásokat. A férfi és a nő azóta elhagyta Franciaországot. Összefüggésbe hozták őket más bűncselekményekkel is, amelyeket Párizsban négy nappal korábban követtek el, és amelyek miatt egy másik duót, szintén egy férfit és egy nőt előállítottak. Mindketten Moldovában születtek.

Egy helyi lakos látta őket, amikor kék csillagot stencileztek egy falra. Azt mondták, hogy egy harmadik féltől kaptak megbízást a munkára, pénzért cserébe, amelyet bizonyított egy orosz nyelvű beszélgetés a telefonjukban

– írta az ügyész.

Az ügyészség kommünikéje szerint a telefonos kutatások arra utalnak, hogy a két elkövetőpár ugyanazzal a harmadik féllel állt kapcsolatban. Nem zárható ki az sem, hogy a kék Dávid-csillagok festését Párizs környékén egy külföldön élő személy kifejezett kérésére hajtották végre.

A rendőrség nagyon gyorsan azt a feltételezést részesítette előnyben, amely szerint külföldi megbízó állhat az ügy hátterében. Laurent Nunez párizsi prefektus vasárnap úgy vélte, hogy a többi antiszemita cselekményhez képest atipikus esetről, egy összehangolt akcióról van szó, amelyet úgy tűnik, hogy egy elkövetői csoport hajtott végre. Elmondása szerint mintegy 250 Dávid-csillagot festettek különböző házakra, időnként olyanokra, ahol zsidó közösségek élnek, néha pedig nem.

Tag antisemite etoiles Davis Paris 14e
FRANCE, PARIS, 2023-10-31. Stars of David, symbol of the Jewish religion and the State of Israel, tagged on several buildings in the capital. These stars of David were drawn with a blue stencil on several building facades in the 14th arrondissement of Paris. Around sixty of these symbols on walls in the 14th arrondissement of Paris.FRANCE, PARIS, 2023-10-31. Des etoiles de David, symbole de la religion juive et de l’Etat d Israel tagguees sur plusieurs batiments de la capitale. Ces etoiles de David ont ete dessinees au pochoir bleu sur plusieurs facades d immeubles du XIVe arrondissement de Paris. Une soixantaine de ces symboles sur des murs du 14e arrondissement de Paris. Un agent de la Mairie de Paris, proprete de la Ville de Paris nettoie le mur.Photography by Riccardo Milani / Hans Lucas (Photo by Riccardo Milani / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: RICCARDO MILANI / AFP

A kormány vasárnap azt közölte, hogy 1040-re emelkedett az antiszemita cselekmények száma, és 486 embert, köztük 102 külföldit előállítottak október 7-e, a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael elleni terrortámadása óta.

Tavaly egész évben 436 antiszemita cselekményt regisztráltak a hatóságok.

Franciaországban él Európában a legnagyobb – 500-600 ezresre becsült – zsidó közösség, és muszlimok is Franciaországban élnek a legnagyobb számban Európában, számuk 5 és 6 millió közötti.

Botcsinálta terrorista: egy antiszemita nő zsidóellenes szervezetre támadt

Egy indianapolisi nő úgy döntött, hogy drasztikus módon közli zsidóellenes álláspontját, de akciója balul sült el, hiszen nem nézett utána annak, ki is a célpontja. A botcsinálta terrortámadásban senki sem sérült meg.

 

zsidó közösség izraeli háború fal ügyészség Párizs
Kapcsolódó cikkek